Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 12:19

Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття

Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття

У США відбулася церемонія вручення "Шнобелевських премій": вона традиційно проходить в Гарвардському університеті, що дав світу найбільше нобелівських лауреатів, і вручається за найбезглуздіші, сумнівні і даремні наукові досягнення і дослідження.

Цього року "науковий світ" зацікавили "контрацептивний душ" з "Кока-Коли", дія ціни ліків на психологію людини і сексуальну поведінку жінок.

Так, "Шнобелевськую премію" з хімії отримали троє дослідників на чолі з Деборою Андерсон з лабораторії по контролю народжуваності Медичної школи Гарварду. Вони встановили, що популярні "содові" напої, такі як "Кока-Кола" і "Пепсі" можуть використовуватися як засіб контрацепції.

"Душ з "Кока-коли" дійсно був "популярним в народі" в 1950-60 роки, оскільки тоді було проблематично дістати справжні контрацептиви.

Їх результати показали, що напій дійсно надає певний ефект, особливо дієтичний, - в ньому "загинуло" 59% сперматозоїдів.

Ту саму "Шнобелевськую премію" Андерсон та її помічники розділили з дослідниками з Тайваню, чиї аналогічні тести показали абсолютно протилежний результат.

Премію в сфері медицини отримав Ден Ерайелі з університету Північної Кароліни. Учений виконав експеримент з двома групами добровольців, яким видав абсолютно однакові плацебо (речовина, що використовується як лікарський засіб, позитивний лікувальний ефект якого пов"язаний з підсвідомим психологічним очікуванням пацієнта) болезаспокійливих засобів. Першу групу він повідомив, що дає їм ліки за ціною 2,5 долара за пігулку, а другій - по 10 центів.

Тест показав, що ті, хто отримав дорожчі ліки менш хворобливо реагували на невеликі розряди струму, що пропускалися через них. На думку вченого, це доводить, що ціна впливає на очікування пацієнтів - чим дорожчі ліки, тим більшого ефекту від них чекають.

"Шнобелевськая премія" в сфері економіки була вручена трьом вченим з університету Нью-Мексіко - Джефрі Міллеру, Джошуа Тайбуру і Бренту Джордану.

Вони вирішили з"ясувати, чи можуть жінки якимсь чином підсвідомо демонструвати, що знаходяться в сприятливій для зачаття фазі - так, як це роблять самки тварин. Для цього вони попросили стріп-танцівниць в нічних клубах надати звіти про свої чайові в різні періоди місяця. Згідно з результатами, ті жінки, що не приймали гормональних протизаплідних засобів - отримували значно більше чайових, ніж їх "колеги, що сиділи на пігулках".

Премію миру (яка на сьогодні, в "нобелівському" варіанті вважається найпрестижнішою) отримала Швейцарська федеральна комісія з етики в біології, що обстоює думку, що "у рослин є гідність". Опублікований комісією документ під назвою "Гідність живих істот стосовно рослин" називає спричинення шкоди рослинам "морально неприпустимим".

У решті категорій "Шнобелевські премії" отримали:

Харчування: двоє учених з Італії і Великобританії за допомогою електроніки модифікували звук хрускоту картопляних чіпсів, щоб створити у людини, що гризе їх, відчуття більшої "свіжості і хрусткості", ніж є насправді.

Біологія: троє французів встановили, що блохи, що живуть на собаках стрибають вище, ніж ті, що живуть на котах.

Когнітологія (наука про мислення): четверо японців і угорець з"ясували, що грибкова пліснява може вирішувати головоломки.

Фізика: група американців довела, що струна, волосина або щось подібне до них рано чи пізно неодмінно скрутиться у вузлики.

Література: Девід Сімс з бізнес-школи в Лондоні, як випливає з назви і змісту, "з любов"ю" написав книгу "Ти, ублюдок! Літературне дослідження досвіду висловлення образ в організаціях", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути