Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2009 16:22

Відкриття отруйних динозаврів доповнило еволюційну теорію

Відкриття отруйних динозаврів доповнило еволюційну теорію

Пернатий хижак, який жив 125 млн. років тому, названий першим відомим отруйним динозавром, повідомляє Times Online. Він паралізував свою здобич подібно до деяких змій.

Американські вчені встановили, що sinornithosaurus millenii- динозавр, розміром з індика. Він мав гострі ікла, якими прокушував шкіру жертви для введення отрути, і "кишеню" у верхній щелепі, в якій, очевидно, містились залози з отрутою.

Анатомічно ці тварини були схожі на задньобороздчатих змій, - таких як бумсланг. Ця змія відома тим, що при укусі вона не вводить отруту прямо через передні ікла, а випускає її по спеціальним зубам, що мають борозни.

Нове дослідження дає переконливі докази наявності отрути в динозаврів. Хоча ця гіпотеза була у вчених вже давно - у фільмі "Парк Юрського періоду" Dilophosaurus плювався отрутою - досі не було знайдено викопних решток, які б підтверджували цю теорію.

2002 року зуб з борознами, що належав Тероподовому динозавру, був знайдений у Мексиці. Знахідка - доказ того, що такий зуб слугував для введення отрути. Завдяки Sinornithosaurus вчені отримали підтвердження своєї гіпотези про існування "отруйних" динозаврів..

На думку дослідників з Канзаського і Північно-східного університетів, які проводили розслідування, схоже, що динозаври використовували свою отруту на для вбивства, а для іммобілізації своєї жертви. Це такий самий спосіб, яким і сьогодні користуються задньобороздчаті змії та ящірки під час полювання.

Sinornithosaurus був вперше знайдений в Китаї у 1999 році. Це хижак, близький родич Velociraptor і Microraptor gui, який для планування у повітрі мав "крила", вкриті пір"ям.

На думку дослідників, укуси інших птахоподібних динозаврів також були отруйними. Вчені зараз вивчають рештки Microrapto, щоб визначити чи мав він таку ж саму систему введення отрути як і Sinornithosaurus.

Висновки дослідників - серйозне доповнення до еволюційної теорії. Вчені встановили, що всупереч поширеній думці, динозаври не є близькими родичами сучасним рептиліям. Це означає, що поява зубів з канавками самостійно відбулась у деяких змій і Sinornithosaurus.

Це прекрасний приклад конвергентної еволюції, за якої природний добір керує еволюцією подібних функціональних особливостей у видів, які можуть бути далекими один від одного. В природі часто знаходяться схожі рішення щодо викликів природи. В нашому випадку - щодо того, як підкорити здобич.

Перeклад: Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Відкриття отруйних динозаврів доповнило еволюційну теорію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути