вівторок, 10 листопада 2009 08:38

У Новій Зеландії знайшли перші сліди динозаврів

У Новій Зеландії знайшли перші сліди динозаврів

У Новій Зеландії вперше виявлено сліди динозаврів. Їхній вік оцінюється приблизно в 70 мільйонів років. Детальні характеристики відбитків приведені в статті в журналі New Zealand Journal of Geology & Geophysics. Резюме знахідки описане в прес-релізі новозеландської наукової організації GNS Science.

Розмір найбільшого відбитка становить 60 сантиметрів. У середньому сліди не перевищують 10-20 сантиметрів. На території площею 10 квадратних кілометрів було виявлено близько 20 відбитків.

Дослідники вважають, що сліди належать зауроподам - гігантським травоїдним динозаврам. Вважається, що зауроподи були найбільшими тваринами з усіх, що коли-небудь жили на Землі. За оцінками вчених, "господарі" невеликих слідів у довжину не перевищували шести метрів. Найбільші особи могли досягати 40 метрів.

Новозеландські сліди прекрасно збереглися. Вчені вважають, що вони були залишені в прибережному мулі. Ділянку суші, по якій ходили динозаври, пізніше залив океан і над нею зібрався багатометровий шар мулу. У результаті локального підйому території цей шматок дна опинився на поверхні близько 20 мільйонів років тому. З тих пір ерозія та вітер зруйнували скам"янілий шар, і сліди повністю "оголилися".

Сліди динозаврів у деяких випадках дозволяють ученим уточнити багато деталей способу життя і анатомічних особливостей стародавніх ящерів. Так відбитки птерозаврів допомогли дослідникам уточнили свої уявлення про те, як приземлялися ці істоти.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Новій Зеландії знайшли перші сліди динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути