четвер, 05 листопада 2009 14:10

Від равликів вперше отримали перли

Від равликів вперше отримали перли

Вченим вперше вдалося культивувати перли в морських равликів, а не у звичних двостулкових перлові скойках. Американці навчилися отримувати коштовність із спіральної раковини не вбиваючи молюска.

Американські вчені зробили революцію в культивуванні перлів, навчившись одержувати якісні коштовності з гігантських (або королівських) стромбусів.

Ці морські молюски вміли робити рожеві перли і раніше, але одна перламутрова кулька припадала у середньому на 10 тис. раковин, в той час як лише сота частина подібних перлів відповідала міжнародним стандартам.

Більше 25 років учені з усього світу намагалися культивувати перли в стромбусах, але безуспішно. Найчастіше експерименти провалювалися ще на початковому етапі, при спробі ввести чужорідне тіло в мантію молюска - заважала складна структура раковини. Навіть якщо стромбус успішно "вагітнів" перлиною, він гинув при вийманні коштовності.

Співробітникам Океанографічного інституту при Атлантичному університеті Флориди вдалося розробити технологію безпечного введення ядра в мантію і вивільнення перлів з тіла молюска.

Команда під керівництвом дослідників Меган Девіс і Гектора Акости-Селмона змогла виростити більше 200 штучних перлин відмінної якості, в основному рожевого та жовтого кольору. "Можливо, найбільш значимим є те, що можна не вбивати молюска в ході процесу. 100-процентне виживання королівських стромбусов після процедури і той факт, що вони продовжують виробляти перли після "першого збору врожаю", роблять процес культивування ефективним... Він не завдає шкоди навколишньому середовищу, що відкриває дорогу для промислового застосування", - радіє Девіс.

"Значимість досягнення можна порівняти за значенням з відкриттям 1920-х років, коли японці вперше почали промислове виробництво коштовності", - повідомляється в прес-релізі на сайті університету.

Дослідники розводили стромбусів в спеціальних акваріумах і стежили за їх розвитком. Strombus gigas досягає максимального розміру у віці трьох-п"яти років, а тривалість його життя доходить до 40 років. Девіс з"ясувала, що на виробництво перлів у морських равликів йде від шести місяців до двох років - чим довший процес, тим крупнішою є перлина.

Як і продукт класичних перлових скойок, творіння равликів оцінюються експертами в каратах.

За матеріалом: Инфокс.Ру

Зараз ви читаєте новину «Від равликів вперше отримали перли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути