четвер, 08 квітня 2010 14:18

Величезний астероїд пройде сьогодні на волосину від Землі

Величезний астероїд пройде сьогодні на волосину від Землі

Астероїд, величиною з половину Тунгуського метеориту пролетить сьогодні неподалік від Землі. Вчені запевнили, що відстань "цілком безпечна", однак розповіли також про можливі дії, щоб запобігти катастрофі.

Астероїд 2010 GA6, в четвер пройде на відстані у 359 тисяч км. від Землі. Майже така ж сама відстань відділяє Землю від Місяця. В космічних масштабах цей шматок каменю не дуже великий - його розмір 22 метри.

Небесне тіло виявили в американській обсерваторії Kataliba Sky Survey. Якщо б сталося зіткнення, це могло б зруйнувати ціле місто або навіть регіон.

"Подібні астероїди можна побачити в небі кілька разів на рік, однак зазвичай через кожні сто років стається зіткнення. У разі настання такої катастрофи, рівень збитків був би величезним", - розповів Кшиштоф Ціолковський, астроном з Центру космічних досліджень Польської академії наук.

Астрономи заздалегідь підготувалися до атаки з космосу і навіть розробили декілька сценаріїв запобігання цьому. Серед можливих варіантів - ядерна атака, як в фільмі "Армагеддон", або спроба збити астероїд з курсу ракетою. Однак ці два методи небезпечні, адже від цього астероїд може розпастися на декілька частин з непередбачуваною траєкторією.

Іншим методом може стати розміщення двигуна на самому астероїді, або випарування газу з його поверхні за допомогою системи дзеркал. Або ж взагалі можна було б пофарбувати весь астероїд світловідбивною фарбою, що має поступово змінити його курс.

Але щоб не зробили в такому випадку вчені, залишається сподіватися, що це буде ефективним. Адже вимирання динозаврів на Землі спричинило саме падіння астероїда.

Gazeta.ua за матеріалами Tvn24

Зараз ви читаєте новину «Величезний астероїд пройде сьогодні на волосину від Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути