понеділок, 12 листопада 2012 16:56

Відьми-обереги захищають будинок від злих духів
9

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

Вінничанка 46-річна Ліна Коваленко колекціонує відьмочок. Це домашні ляльки-обереги. Почала збирати їх 8 років тому.

"Першу мені подарували учні на 8 березня. Спочатку запитали мене, чи хотіла б я такий подарунок. Розповіли, що відьмочки або баби-йожки, як кому подобається, приносять в дім добро, злагоду та позитив, захищають від злих духів, - каже Ліна Василівна. - Я сказала, що хочу. Як подарували я дивлюсь на неї та й думаю: "Така вона прикольна". Відтоді почала купувати в місцевих магазинах."

Відьмочки розвішані по всій квартирі — на вікнах, на стінах, на світильнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Хелловін брати Капранови топили відьом

"Правильно їх треба вішати на вхідних дверях, щоб, коли людина заходила, стукнулась об неї головою. Це не боляче. В момент удару з неї вилітає весь негатив, - пояснює жінка. - За  стільки часу в мене назбиралось більше 300, але точної кількості не знаю. В квартирі є пару десятків не більше, інші відвезла на дачу за місто."

Ляльки-обереги жінці дарують родичі, друзі та знайомі. Найдорожча відьмочка із колекції коштує 400 гривень. Вона ручної роботи.

" Мені її подружка привезла із Польщі. В нас з нею вже є традиція — на день народження ми даруємо одна одній по відьмочці, але вибираємо лише ручної роботи і такі яких в нас ще немає, якісь цікаві екземпляри."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На шабаш відьми їздять у таксі

Відьмочки виготовлені із різних тканин і матеріалів, але у кожної в руках головний атрибут — віник або мітла. В деяких у темряві світяться червоним очі і вони галасують.

"Коли мій зять вперше зайшов до квартири глянув на них і перелякано каже до доньки: "Це що таке?". А вона засміялась і відповіла, щоб він не хвилювався, що це все нормально і вони для добра. Іще сказала:"Ти ще просто не знаєш мою маму!" Коли ми познайомились із ним, він заспокоївся."

 

Зараз ви читаєте новину «Відьми-обереги захищають будинок від злих духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути