четвер, 18 березня 2010 21:40

Вчені знайшли наймолодші чорні діри

Вчені знайшли наймолодші чорні діри

Астрономи з США та Німеччині зареєстрували два квазари з надмасивними чорними дірами. Вони розташовані на віддалі приблизно13 мільярдів світлових років і перебувають напочатковій стадії еволюції.

Акреційні диски надмасивних чорних дір у квазарах зазвичай оточені пилом, який поглинає значну частину загального потоку ультрафіолетового і оптичного випромінювання квазара і сам є джерелом інфрачервоного випромінювання. Оскільки в молодому Всесвіті пилу практично не було, "первісні" квазари повинні за своїми характеристиками спектральним помітно відрізнятися від тих, що еволюціонували.

Вивчення віддалених об"єктів, що лежать в області червоного зсуву z ~ 6, показало, однак, що у рентгенівській, ультрафіолетовій і оптичній областях спектру ці квазари не відрізняються від тих, що лежать ближче до Землі. Цей несподіваний результат вказує на те, що більшість молодих квазарів встигли обзавестися пилом, хоча вік Всесвіту на відстані, яка їм відповідає, становить усього сім відсотків від нинішнього.

Під час обробки отриманих спектрів сліди гарячої пилу не були знайдені тільки в цих двох квазарів. Автором також вдалося з"ясувати, що в їх вибірці обсяг зареєстрованого пилу підвищується із збільшенням маси чорної діри.

"Здається, нам пощастило виявити квазари першого покоління на ранньому етапі їх розвитку, які народжені в вільному від пилу середовищі", - резюмує провідний автор роботи Ліньхуа Цзян з університету Арізони.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли наймолодші чорні діри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути