пʼятниця, 07 серпня 2009 13:06

Вчені вважають, що досконалість приходить із віком

Вчені вважають, що досконалість приходить із віком

Приблизно після тридцяти років люди починають переживати кожен новий день народження з відчуттям втрати і суму. Але вчені знаходять все більше підтверджень тому, що ставати старшими - означає ставати кращими.

1. Якщо ви читаєте, думаєте і займаєтеся творчістю впродовж усього життя, то нові знання розвивають ваш розум. З віком результати вашого тестування на інтелект поліпшуватимуться. Може знизитися швидкість мислення і запам"ятовування, але зовсім не якість. Іншими словами, ми стаємо розумнішими.

Дійсно, з віком кількість клітин мозку скорочується, але вчені довели, що при активному розумовому житті виникає більше зв"язків між клітинами мозку, що сприяє поглибленню наших знань і після 70 років.

2. З роками наш механізм психологічного захисту стає надійнішим. Реакція молодих - заперечення і імпульсивність. Люди ж середнього віку більше покладаються на гумор, альтруїзм і творчість.

В порівнянні з молодими, люди старшого віку спокійніше сприймають одні і ті ж події. Це відбувається тому, що ми хоча б раз пережили звільнення, розлучення або втрату коханої людини - і вижили. В результаті в психологічному плані ми стаємо загартованішими. Ми також стаємо терпимішими і до дрібних повсякденних негараздів.

3. Середній вік для більшості є піком ділової активності. Це - період компетентності і знань, коли людина відчуває велике задоволення і впевненість від свідомості, що вона може щось дати іншим і відповідно стає сильнішою.

4. З роками наші стосунки з іншими людьми стають надійнішими. Чим довше триває ваш шлюб, тим більша ймовірність того, що він не розпадеться. А якщо шлюб вдалий, то цілком можливо, що він стане ще щасливішим після того, як діти виростуть і підуть з дому.

5. Щоб стати особистістю, повинен пройти час. З роками кожна людина знаходить свою індивідуальність, стає розкутішою. Ви чіткіше уявляєте, що вам подобається, а що - ні. Ви знаєте, хто ви є. У зрілому віці людина починає розуміти: те, як люди ставляться до нас, часто більшою мірою характеризує саме їх, а не нас.

6. Дослідження доводять, що в середньому віці люди проявляють більше співчуття і безкорисливості. Коли власні діти підростають, батьківські почуття можуть розповсюджуватися на інших.

7. З"являються онуки і новий стимул: жити одним життям з молодим поколінням, і ви глибше відчуваєте свою причетність до виру життя.

8. Старіючи, ми починаємо боятися самотності. Не допускайте цього. Якщо ви підтримуєте стосунки з іншими, то до середини життя утворюється широке коло спілкування: давні друзі, знайомі, колеги, сім"я.

9. З віком люди починають по-справжньому цінувати час. Не дивлячись на те, що немолоді мають можливість вільно розпоряджатися своїм часом, вони також знають, що його у них залишається все менше. І саме тому вони більшою мірою усвідомлюють його цінність і більш вдумливо використовують його.

10. Ви вже не можете бігати так само швидко, як раніше, але духовна сторона вашого життя стає набагато сильнішою. У вас є час задуматися і осмислити свій життєвий досвід. В результаті поглиблюється віра або просто збагачується ваш духовний світ. Іншими словами - до вас приходить мудрість.

За матеріалами beautyinfo

Зараз ви читаєте новину «Вчені вважають, що досконалість приходить із віком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути