вівторок, 20 травня 2008 14:44

Вчені вигадали нешкідливий рентген

Дослідники з Гарвардського університету (Harvard Unіversіty, США) вперше створили пристрій, що може стати нешкідливою альтернативою рентгенівським установкам, застосовуваним для медичних цілей і в сфері забезпечення безпеки, йдеться в повідомленні університету.

Фізики створили лазер, що випускає так звані Т-промені, випромінювання терагерцового діапазону, що перебуває на межі між радіохвилями та інфрачервоними променями - по довжині хвилі від трьох міліметрів до 10 мікрометрів і від 100 гігагерц до 30 терагерц за частотою.

Т-промені мають високу проникаючу здатність - вони легко "просвічують" папір, картон, тканини, пластмасу, шкіру, але не завдають шкоди живим організмам, на відміну від рентгенівських променів.

Це дає можливість створити системи безпеки, що дозволяють виявити під одягом зброю й вибухівку та біологічно й хімічно небезпечні речовини в закритій тарі. Відкриття також дозволить винайти діагностичні медичні прилади, здатні виявляти пухлини та інші новоутворення під шкірою.

Використання лазерів терагерцевого діапазону довгий час було проблематичним, тому що існуючі пристрої мали потребу в потужних охолоджувальних системах, що сильно обмежувало їхнє комерційне застосування.

Гарвардські вчені створили напівпровідниковий терагерцовий лазер, здатний працювати при кімнатній температурі.

"Наш пристрій випускає Т-промені при декількох сотнях нановатт потужності при кімнатній температурі й мікроват потужності при температурі, яку легко досягти за допомогою комерційно доступних термоелектричних охолоджувачів. Надалі існує можливість збільшити потужність до мілліваттового рівня, за допомогою оптимізації наноструктури активної області напівпровідника", - говорить один з розроблювачів пристрою Михайло Бєлкін.

Для одержання Т-променів дослідники використовували квантовий каскадний лазер середнього інфрачервоного діапазону, що випромінює світло одночасно на двох частотах. Т-випромінювання виникає в процесі частотно-різницевої генерації усередині матеріалу лазера при кімнатній температурі на частоті п"ять терагерц (рівній різниці двох частот середнього інфрачервоного діапазону).

"Нові технології вимагають компактного джерела Т-променів, що легко налаштовується. Наш пристрій - перший важливий крок у цьому напрямку", - відзначає інший автор роботи Федеріко Капассо (Federіco Capasso), повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Вчені вигадали нешкідливий рентген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути