середа, 26 серпня 2009 12:29

Вчені відкрили несподівану цінну особливість кавунів

Вчені відкрили несподівану цінну особливість кавунів

Американські учені встановили,: кавуни, що не потрапили в продаж через дефекти зовнішнього вигляду, можуть бути цінним джерел біопалива, зокрема, етанолу. Про це повідомляється в прес-релізі видавництва Biomed Central.

За словами дослідників, близько 20 відсотків усіх кавунів не потрапляє на прилавки через відсутність "товарного" вигляду: вони мають пошкодження або неправильну форму. Вчені встановили, що кавуновий сік є ефективним джерелом хімічних сполук, що можуть використовуватися для виробництва біопалива, наприклад, етанолу.

При цьому відзначають, що кавуновий сік можна використовувати відразу або після додаткового очищення. Він містить, наприклад, лікопін, який на думку вчених сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Кількість цього з"єднання у соці достатня для того, щоб його отримання було економічно вигідним.

Зараз учені шукають різноманітні ресурси для отримання біопалива. Так, недавно в Гренландії вирішили робити біопаливо з полярних акул Somniosus microcephalus, які регулярно потрапляють в сітки місцевих рибаків. Популяція цих риб численна, а використовувати як їжу їх неможливо. Розрахунки вчених показують, що для деяких віддалених населених пунктів, куди доставляти паливо в зимовий час заважко, акуляче біопаливо може стати дуже зручною альтернативою звичайному бензину.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені відкрили несподівану цінну особливість кавунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути