Вчені з Університету Глазго створили систему хімічних реагентів, яка здатна розрізняти сорти віскі та виявляти підробку.
Створена вченими система штучних рецепторів практично безпомилково визначає вік віскі, також досить точно може сказати, коли створили напій — 12, 15 або 18 років тому, передає Новое Время.
"Ми називаємо цю розробку "штучним язиком", тому що за принципом роботи це нагадує людський язик. Він не скаже вам, із яких хімічних елементів складається чорна кава, але він знає, на що схожа чорна кава", — розповідає один із авторів розробки Аласдер Кларк із Університету Глазго.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа знищила 7 млн літрів віскі
Цю розробку збираються використовувати для визначення оригінальності продукту.
"Спочатку ми думали, що це стане у нагоді, у першу чергу, у харчовій промисловості для контролю якості продуктів. Наприклад, якщо ви працюєте в компанії, що виробляє яблучний сік, ви могли б використовувати цю технологію для того, щоб перевірити, що сьогоднішня партія соку не гірша за ту, що ви зробили минулого тижня ", — пояснює Аласдер Кларк.
"Штучний язик" — це скляна пластинка, у якій встановлені 3 окремих комплекти штучних смакових рецепторів — квадратиків, які майже у 500 разів менші за людський смаковий рецептор. У кожному комплекті - по 2 млн таких рецепторів.
Коментарі