Ексклюзиви
пʼятниця, 02 липня 2010 14:45

Вчені навчилися генетично визначати майбутніх довгожителів

Вчені навчилися генетично визначати майбутніх довгожителів

Американські вчені розробили генетичні тести на довгожительство, точність яких сягає 77%. Дослідження провела група фахівців під керівництвом Томаса Перлса з Медичної школи Бостонського університету.

Дослідники проаналізували спадкову інформацію 1055 представників європеоїдної раси, чий вік перевищував 100 років. В якості контрольної групи були випадково вибрані 1267 осіб, що належали до тієї ж раси. Порівнявши геноми представників двох груп, вчені виявили 70 різних мутацій, які зустрічалися в основному у довгожителів.

Після цього дослідники спробували виявити ці мутації в геномі 867 хворих паркінсонізмом. У результаті, число генетичних варіантів, які характерні лише для 100-річних учасників дослідження, скоротилося до 33.

На основі отриманих даних група Перлса розробила кілька моделей спадкової інформації довгожителів. За допомогою цих моделей дослідники наосліп проаналізували випадково відібрані геноми, і змогли передбачити їх приналежність до довгожителів з точністю 77%.

Виявлені сполучення генів зустрічаються приблизно у 15% населення. Проте в середньому лише одному з шести тисяч осіб вдається прожити довше 100 років. За словами вченого, це свідчить про те, що крім спадкової інформації на тривалість життя сильно впливають рівень розвитку охорони здоров'я, а також спосіб життя людини.

Medportal

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися генетично визначати майбутніх довгожителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути