субота, 27 березня 2010 00:11

Вагітність може попередити рак грудей

Вагітність може попередити рак грудей

На Європейській конференції раку в Барселоні довели, що вагітність має захисний ефект для колишніх онкохворих. Аналіз показав, що у пацієнток, які завагітніли після раку грудей, ризик смерті скоротився на 42 відсотки, порівняно з тими, що не вагітніли.

Королівський коледж акушерів і гінекологів рекомендує, щоб жінки чекали п"ять років після лікування. Так можна визначити чи справді людина повністю одужала і чи не буде рецидиву хвороби.

Дослідження проводили з 1970 по 2009 рік. Обстежили 1 417 жінок з раком грудей, які були вагітні, та 18 059 невагітних жінок. Виявилося, що вагітність безпечна для тих, хто пережив рак.

"Наші результати показують, що вагітність безпечна для жінок з успішно вилікуваним раком грудей. Серед онкологів є уявлення, що жінки з історією раку молочної залози не повинні вагітніти, зважаючи на ризик рецидиву через гормональне збудження. Наш аналіз наводить переконливі докази зворотього. Рак не повертається і онкоклітини не стають агресивнішими",  - каже лікар Хатем Азім з інституту Жюля Борде у Бросселі

Деякі онколікарні попереджають, що хіміотерапія під час вагітності може зашкодити розвитку плоду. Проте, доктор Сібілле Лойбл з франкфуртського університету довела, що хіміотерапія, проведена вагітним, не викликала істотних проблем до чи після народження. Плацента захищає плід від проникнення шкідливих речовин. Діти народжувалися абсолютно здоровими.

Gazeta.ua за матеріалами Times Оnline

 
Зараз ви читаєте новину «Вагітність може попередити рак грудей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути