Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 21:12

В Україні зникають метелики. Знайшли причину
4

Метелики синявці
Фото: photonomy.ru
Метелики косатцеві
Степовий коник товстун
Метелик Махаон

В Україні зникають метелики. Уже мало де зустрінеш синявців та косатців. Усе через потепління та використання хімічних речовин.

Про це Gazeta.ua розповів Григорій Попов, ентомолог з Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена.

"Зараз дуже мало метеликів, ніж було 10-20 років тому. Їх чисельність зменшилася через використання хімікатів. Це катастрофа, бо комахи опилюють квіткові рослини. Без них ми помремо. Також зникають степові комахи. Майже весь степ розорений в Україні, за винятком заповідників. Зараз важко знайти степового коника, якого звуть товстун", - пояснив науковець.

Комахи з'їдають 20 відсотків врожаю, за даними всесвітньої організації харчування. Їх видів більше, ніж усіх видів тварин і рослин. Населення у світі збільшується, і всі хочуть їсти. Люди мусять виривати їжу у комах, шляхом використання пестицидів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На курорті помітили отруйну комаху

Погано, коли щороку на одній території однакова кількість комах. Коливальні явища є нормою, а не ознакою апокаліпсису чи змінами клімату. Немає чого хвилюватися. Люди просто не пам'ятають, як було кілька років тому. У них пам'ять не така якісна, як у білки. Ніхто сонечок не скидає з літаків, як дехто заявляє. Це природнє явище, але не щорічне", - підсумував фахівець.

Однією з небезпек, які чатують на людей влітку на природі, є комахи. Їхній укус здатний спровокувати тяжку алергічну реакцію й призвести до смерті. Вберегтися допоможуть репеленти - спеціальні засоби, які відлякують комах, зокрема кліщів. Також не варто використовувати парфуми з квітковим ароматом, бо ті приваблюють бджіл та ос.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зникають метелики. Знайшли причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути