Ексклюзиви
пʼятниця, 19 березня 2010 15:35

У Туреччині знайшли найдавніший у світі храм (ФОТО)

Турецькі археологи знайшли руїни стародавнього храму, якому за оцінками вчених може бути до 12 тисяч років. Знахідка була зроблена на пагорбі Гебеклітепе поблизу Харану - стародавнього міста в південно-східній турецькій провінції Шанліурфа біля кордону з Сирією.

Святилище на Гебеклітепе було виявлено раніше, однак нещодавно знайдені статуетки дозволяють вважати його найдавнішим зі збережених до наших днів місць відправлення релігійного культу. Раніше цей статус належав храму на острові Мальта, який датується межею VI-V тисячоліть до нашої ери.

Статуетки являють собою зображення людських фігур з головами тварин (вовків, лисиць, свиней, змій, скорпіонів, оленів, лелек), а також безголові людські фігури. Основною архітектурною особливістю святилища є Т-подібні стовпи, які на думку дослідників, є фалічними символами.

Вчені поки не можуть чітко сказати, до якої культури належали будівельники святилища на Гебеклітепе.

Район Харану і Шанліурфу вважається одним з найдавніших постійно заселених регіонів світу. Відповідно до легенд (небіблійних), там бували Адам і Єва. У Біблії повідомляється, що в Харані жив пророк Авраам. За мусульманськими переказами, пророк Ібрагім (Авраам) був родом з Урфи (християнська назву - Едесса, нині - Шанліурфа) і провів деякий час в Харані. Поблизу Харану збереглася криниця, в яку, за мусульманським переказами, заздрісні брати кинули пророка Юсуфа (біблійного Йосипа Прекрасного).

У VII столітті до нашої ери Харран був центром шанування ассірійського місячного бога Сина. Тут також збереглися руїни стародавнього навчального закладу, який деякі вчені навіть називають "найдавнішим у світі університетом".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині знайшли найдавніший у світі храм (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути