середа, 26 жовтня 2011 13:52

У сторінки з раритетної книжки 1918 року в Рівному загортали чай
5

Фото: Фото: Віктор ГОМОЛЬ

Кандидату історичних наук Володимиру Борщевичу дивом потрапило до рук рідкісне видання 1918 року періоду Української Народної Республіки – "Словник російсько-український".

У сторінки з раритетної книжки бабуся на продуктовому ринку в обласному центрі загортала чай з лікарських рослин.

"Жінка взяла пожовтілі сторінки зі старої книжки й почала загортати для мене травяний чай. Здивуванню не було меж, коли побачив, що то "Словник російсько-український" 1918 року видання. У головній книгозбірні країни – Національній бібліотеці України імені Вернадського зберігається лише кілька примірників цього видання", - розповів Gazeta.ua Володимир Борщевич.

Науковець за 10 грн. викупив у продавщиці раритетну книжку. Вона встигла вийняти з неї всього дві сторінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бродяга з Нью-Йорка став заїкою після прочитання 20 томів словника

"Книга в достатньо доброму стані. Правда, потребує незначної реставрації. Всі сторінки в ній збереглися й немає значних пошкоджень тексту. Це – не тільки історична пам'ятка, яка побачила світ у роки українських визвольних змагань, а й красномовна ілюстрація розвитку української мови. У складний час боротьби в 1918 році було вишукано кошти для видання словника", - додав науковець.

Володимир Борщевич із захопленням цитує зі словника приклади перекладів.

Каже, аби не тривала русифікація, то нині в широкому використанні в українській мові було б набагато більше різнобарвних слів.

"Тільки послухайте, які цікаві переклади з російської. Наприклад, "сливки" подають як вершок, сметанка, а слово "любовно" – укохано, закохано, "любезничанье" – зальоти, женихання, а "любезничать" – лицятись, женихатись. Скажімо, російське слово "военачальник" перекладають як гетьман, старшина, а "вождь" – верховода, "давнопрошедший" – позадавній, позаколишній, "знахарь" – знахор, шептун, "казначейство" – державний скарб, скарбниця", - навів приклади вчений.

Зараз ви читаєте новину «У сторінки з раритетної книжки 1918 року в Рівному загортали чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути