середа, 08 жовтня 2008 14:57

Бродяга з Нью-Йорка став заїкою після прочитання 20 томів словника

Приклад приголомшливої завзятості й посидючості продемонстрував житель Нью-Йорка Еммон Ши (Ammon Shea), який за один рік прочитав від "А" до "Я" 20 томів Оксфордського словника англійської мови.

Чим тільки не займався 37-річний Еммон Ши - від роботи вантажника й гондольєра до вуличного музиканта й бродяжництва, однак жодного разу його заняття не стикалися з такою напруженою мозковою діяльністю. За словами Ши, почавши вивчати багатотомний словник, він уже не міг зупинитися, на свій подив, знаходячи все більше й більше цікавих архаїзмів, практично забутих сучасним суспільством. Праця американця була не даремною - 16 жовтня в Британії вийде написана ним книга за назвою "Читаючи Оксфордський словник англійської мови".

Як пише у своїй книзі Ши, часом йому попадалися сторінки, де він навряд чи розумів, що значить більшість із описуваних слів. Так, серед вперше вивчених лексичних одиниць виявився термін "дейпнофобія" (хвороба обідніх вечірок і розмов), а також спеціальний термін, що позначає "тепло зимового сонця".

В обмін на величезний багаж знань Ши отримав цілий ряд недуг, у числі яких мігрень, погіршення зору й болі в спині. Крім цього, американець став заїкатися й відчувати труднощі при виборі необхідного слова - хвороба, відома в медицині як ономатоманія.

"Це негативно вплинуло на мою здатність спілкуватися з людьми, - пише автор. - У моїй голові була така величезна кількість слів, що я практично розучився розмовляти, ставши заїкатися й підшукувати слова, як закінчений ідіот. При цьому я забував не якісь дотепні вирази, а такі прості слова, як "хліб" або "черевики".

За самими точними підрахунками, наполегливий американець за 365 днів прочитав 59 мільйонів різних слів на 21 тис. 370 сторінках дрібного шрифту - це однаково що щодня протягом 2,5 місяців читати англійський переклад Біблії (Біблія короля Якова). При цьому, відзначає Е.Ши, секція словника зі словами, що починаються із префікса "un", виявилася удвічі довшою, ніж книга "Володар перстня", і використовує близько 30 тисяч цитат із творів Шекспіра, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину « Бродяга з Нью-Йорка став заїкою після прочитання 20 томів словника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути