понеділок, 07 лютого 2011 14:00

В Японії показали найнезвичніші IT-винаходи

В Японії показали найнезвичніші IT-винаходи

Майстри і аматори перетворювати цифрові технології в мистецтво продемонстрували свої досягнення на черговому фестивалі у столиці Японії.

Одним з проектів 14-го Японського фестивалю медіамистецтва є пристрій i3DG. Він є "ковпаком" із трьома дзеркальними плашками всередині, який кріпиться до верхньої частини iPhone або iPod touch. Будучи опущеним на пристрій, який лежить горизонтально, i3DG додає зображенням та відеозаписам глибини, створюючи ілюзію тривимірності.

Таким чином, будь-який користувач продукції Apple може отримати ледь не 3D-кінотеатр у себе на долоні. Щоправда, розробники диво-насадки поки не повідомляють про її вартість та можливість придбання.

Інший проект - Shadow touch!. Це пристрій розміром з ручний ліхтар, обладнаний інфрачервоною камерою і проектором. Камера разом з комплектом детекторів запозичена з ігрового контролера Wii Remote, що дає управляти ігроперсонажами за допомогою рухів рук.

Коли між "ліхтарем" Shadow touch!, який проектує зображення-тіні, і поверхнею стіни або підлоги поміщаються пальці зі спеціальними насадками, камера і датчики відстежують їх дії. Після цього створюється змінена проекція тіні. З боку це виглядає так, ніби людина "підбирає" і "кидає" тіні, попутно змінюючи їх розміри.

Розробники гаджета мають намір розширити набір зображень-тіней (поки що, судячи з відео, це псевдотривимірні кубики) і дати можливість декільком користувачам бавитися з тінями одночасно.

І ще одна розробка - кісточки доміно, обладнані бездротовим зв'язком стандарту ZigBee. Штовхнувши одну кісточку, можна викликати падіння інших, які розташовані на деякій відстані від першої. Порядок падіння визначається кількістю очок на кожній з них, а якщо це число однакове, падіння відбувається одночасно. Кількість очок на кісточках змінюється, якщо різко нахилити її вліво або вправо (плюс або мінус один).

Розвага під назвою Esper Dominoes використовує поки що дуже дорогу для комерційного виробництва технологію. Проте автори розраховують зробити її більш рентабельною.

Захід Japan Media Arts Festival, на якому були показані ці та багато інших ІТ-новинки, проходить щорічно з 1997 року в Національному арт-центрі в Токіо. Цього року він триватиме з 2 по 13 лютого. На фестивалі представлена 171 робота. Тематику можна описати так: мистецтво та розваги із застосуванням комп'ютерних технологій. Експозиція сформована на конкурсній основі більш ніж з двох з половиною тисяч претендентів, які представляють 49 країн і регіонів світу.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Японії показали найнезвичніші IT-винаходи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути