Ексклюзиви
понеділок, 21 лютого 2011 15:18

В Антарктиді знайши рештки динозавра віком 190 млн років

Група американських палеонтологів під керівництвом Вільяма Хаммера з Коледжу Огастана, Рок-Айленд, штат Іллінойс, під час розкопок на горі Кілпатрик виявила кістки, що належать до періоду, коли полярний континент розташовувався в помірному кліматичному поясі.

Дослідники провели близько двох місяців на льодовику Бірдмора. Розбили табір на двокілометровій висоті. Щодня вертоліт доставляв їх ще вище - на позначку 3,8 км - до місця розкопок.

За цей час учені виявили останки травоїдного зауропода, який нагадує диплодока, а також кінцівку невідомого виду із загону птахотазових, який, швидше за все, споріднений з фаброзаврами або гетеродонтозаврами. Зріст рептилії, яка жила приблизно 190 млн років тому, становив 1,2-1,5 м.

"На те, аби розібратися зі знахідками, піде близько року", - окреслив коло своїх майбутніх робіт Хаммер.

Ранні птахотазові - невеликі, спритні, травоїдні істоти, які займали велікі терирорії. Були, за висловом професора геології Томаса Хольца з Університету Меріленда, "кроликами серед динозаврів". Учений сподівається, що відкриття допоможе заповнити деякі прогалини в історії стародавніх мешканців Антарктиди.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді знайши рештки динозавра віком 190 млн років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути