Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2011 14:32

Археологи кажуть, що знайшли невідомого сина правителя майя (ФОТО)

У правителя майя Пакаля Великого був другий син, про існування якого історики раніше не підозрювали. Це з'ясували археологи під час вивчення фрагментів настінного зображення, висіченого в камені і знайденого під час розкопок руїн стародавнього міста Паленки, Мексика.

Вважають, що фрагменти різьбленого каменю входили в так звану Північну плиту з Храму Сонця. Їх вкрали з храму на початку XX століття. Але, судячи з усього, злодії не змогли винести їх далеко і викинули в межах міста. Вдруге фрагменти знайшов 1993 року археолог Арнольдо Гонсалес. Вони лежали недалеко від святилища. У довжину барельєф разом з виявленими фрагментами сягає 1,6 м, у висоту - 0,8 м. Складається приблизно з 20-27 висічених у камені сценок.

Епіграфіст з Національного інституту антропології та історії, Мексика, Гільєрмо Берналь Ромеро 2009 року зміг розшифрувати текст, який містився на виявлених 1993 року фрагментах. Знайшов у ньому згадку про другого сина Пакаля на ім'я Вак...наль Б'алам Ч'аах II Сібік Кан.

Серед іншого в тексті йшлося про те, що Вак...наль брав участь у військовій кампанії 687 року, коли Пакаль виступив проти іншого міста майя - Тоніни. Там же зазначено, що Вак...наль був сином К'ініч Ханааб Пакаля, тобто Пакаля Великого, який правив у 615-683 роках, і Ц'акбу Ахав, відомої також під ім'ям Червоної Королеви.

Вчені висунули і другу версію про особу цього таємничого Вак...наля. Вони припустили, що в тексті насправді йдеться про якесь божество, яке нібито супроводжувало первістка Пакаля у військовому поході проти Тоніни. Однак історики в своєму розпорядженні мають лише невелику частину інформації про цей похід. Всі відомості, які у них є, вони виявили в Храмі Написів у Паленці. Тому вони продовжують дослідження руїн. Шукають нову інформацію.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «Археологи кажуть, що знайшли невідомого сина правителя майя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути