понеділок, 26 жовтня 2009 14:15

Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки

Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки
Опальний південнокорейський експерт в області клонування Хван У Сук, який обдурив весь світ заявою про великий прорив у вивченні стовбурових клітин, засуджений за звинуваченням в розтраті дослідницьких фондів і незаконному придбанні людських яйцеклітин.

Прокурори просили чотири роки тюремного ув"язнення, проте Центральний районний суд Сеула врахував розкаяння пана Хвана і засудив його до цього терміну умовно. Якщо протягом трьох років у вченого не трапиться неприємностей з законом, він буде достроково звільнений від покарання.

Хван, який був єдиним південнокорейським ученим, якому дозволили проводити дослідження стовбурових клітин людського ембріона, втратив авторитет.

У 2004 році Хван У Сук і його колеги з Сеульського національного університету оголосили про перше в світі клонування людського ембріона, з якого їм вдалося отримати стовбурові клітини. Через рік та сама група вчених оголосила про отримання людських ембріональних стовбурових клітин, які генетично відповідають конкретним пацієнтам. Здавалося, ось він - справжній прорив, що вирішує проблему відторгнення пересаджених клітин імунною системою.

Відкриття викликали безліч запитань, університет провів розслідування і з"ясував, що в основі звітів Хван У Сука лежать фальшиві дані. У 2006 році уряд Південної Кореї позбавив його права на проведення досліджень стовбурових клітин. Тоді ж він був звинувачений в тому, що під різними приводами присвоїв близько 2 млрд вон ($ 2 млн) приватних пожертвувань - нібито на проведення досліджень, а також в розкраданні 800 млн вон ($ 800 тис.) та купівлю людських яйцеклітин для досліджень з порушенням законів Південної Кореї про біоетику. Хван У Сук зізнався в тому, що дані були підробленими, але заявив, що його обдурили підлеглі.

Суд, який вислухав свідчення 60 з гаком свідків, тривав більше трьох років. Він відхилив звинувачення у шахрайстві, не повіривши в те, що Хван обманював меценатів, але визнав його винним по інших пунктах.

Заради справедливості слід зазначити, що в 2005 році Хван У Сук і його колеги першими в світі клонували собаку. Це досягнення визнано міжнародним науковим співтовариством. Нещодавно він навіть виграв суд, яка стосувалася авторських прав на технологію клонування собак.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути