Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2023 05:50

Уникайте конфліктів і не позичайте грошей: головні заборони і прикмети

Уникайте конфліктів і не позичайте грошей: головні заборони і прикмети
19 грудня не можна брати гроші в борг та самому не можна позичати Фото: pinterest

19 грудня за новим церковним календарем вшановують священномученика Іпатія Печерського, святого мученика Воніфатія, преподобного Йосипа Багатохворобливого, а також преподобного Іллю Муромця Печерського.

Преподобний Ілля Муромець Печерський - легендарний богатир, про якого розповідають десятки билин, а також він - реальна людина, мощі якої знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

Народився Ілля в XII столітті. Згідно з українськими билинами, наприклад, оповіданням "Про Іллю Муромця і Солов'я", він був родом із "міста Муромль". На думку деяких українських дослідників, ідеться про місто Моровійськ (нині село Моровськ Чернігівської області України). Аргументом на користь цієї думки називається швидкість, з якою Ілля дістався до Києва - це можна було зробити тільки з Моровійська. Але руські билини стверджують, що Ілля походить із села Карачарово під Муромом (Володимирська область Росії).

Відомо, що з дитинства і до 33 років Ілля був паралізований - весь цей час він просидів "на печі". Але потім чудесним чином отримав зцілення від трьох віщих старців - калік-перехожих. За переказами, ними були Христос і два апостоли. Пізніше експерти підтвердили пошкодження нижніх відділів хребта в Іллі Муромця, через які він міг бути паралізований.

За переказами, Ілля Муромець після одужання став бравим воїном і вирізнявся незвичайною силою, ще одним його прізвиськом стало Чоботок . Його він отримав за те, що одного разу відбився від ворогів чоботом. Бився не заради слави чи користі, а заради справедливості.

Ілля - це чернече ім'я святого, а постриг у ченці в Києво-Печерській лаврі він прийняв наприкінці життя, можливо, перед смертю. Помер святий імовірно близько 1188 року, приблизно на 45-му році життя, а його мощі перебувають у Києво-Печерській лаврі.

Свято 19 грудня за старим стилем - день святого Миколая Чудотворця. Тепер його святкують 6 грудня за новим церковним календарем.

Прикмети

День холодний і ясний видався - рік буде хлібородний;

скільки снігу випало цього дня - стільки навесні трави буде;

мороз 19 грудня - до травневої негоди.

Що не можна робити

Відмовляти в допомозі, лаятися і лихословити.

Займатися роботою в цей день не слід тому, що преподобний Ілля понад 30 років "просидів" на печі, окрім цього, прибирання, рукоділля і важка робота можуть надовго відвадити від дому удачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво-2023: коли колядувати, щедрувати та посівати за новим календарем

Вживати спиртне не можна, оскільки мученик Воніфатій є покровителем непитущим.

Категорично не можна в це свято брати або давати гроші в борг - інакше весь наступний рік проведете в бідності.

Що можна робити

У це свято можна піти в храм або помолитися вдома. Преподобний Ілля вважається захисником слабких і знедолених, а також покровителем військових. Святому моляться про захист військових, а також звертаються з проханнями зцілити слабких здоров'ям дітей, допомогти в лікуванні від дитячого церебрального паралічу, відновитися після травм хребта, паралічу.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше.

Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.

Зараз ви читаєте новину «Уникайте конфліктів і не позичайте грошей: головні заборони і прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути