пʼятниця, 19 серпня 2011 11:24

Учені відкрили, що з полум'я свічки можна добувати діаманти

Учені відкрили, що з полум'я свічки можна добувати діаманти

Учені з університету Сент-Ендрюс (Шотландія) довели, що з полум'я свічки можна видобувати алмази.

Справа в тому, що з палаючої свічки щосекунди утворюється близько 1,5 млн малих за розмірами каменів.

Але коштовності з таких алмазів поки що робити не вийде - діаманти настільки маленькі, що аж 300 тис цих каменів у сукупності утворюють алмаз розміром шпилькової головки.

Учені сподіваються, що це відкриття в майбутньому дуже допоможе для промисловості - при освоєнні технологій створення дуже твердих речей з алмазів: від пилки до протезів.

Професор хімії, Вузонг Чжоу, сказав, що про ці здібності полум'я свічки йому розповів колега з іншого університету. Він, у свою чергу, вирішив перевірити цю гіпотезу. Для цього професор винайшов спеціальний фільтр, який дозволив йому з центру полум'я, температура якого становить близько 1400 градусів за Цельсієм, витягувати тверді частинки.

На свій подив він виявив, що вуглець воскової свічки при горінні створює всі чотири типи чистого вуглецю, в тому числі алмази й графіти.

"Це було незвичайно, - прокоментував Вузонг Чжоу, - тому що кожна з цих чотирьох форм створюється в різних умовах, а тут їх можна добувати всі разом просто з полум'я воскової свічки".

Спалювання газу для виготовлення алмазів використовувалось і раніше, але професор з університету Сент-Ендрюс вперше показав, що дорогоцінні камені можна добувати з дуже простих речей, наприклад, таких як полум'я свічки.

Зараз ви читаєте новину «Учені відкрили, що з полум'я свічки можна добувати діаманти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути