вівторок, 27 лютого 2007 20:23

Вчені виявили новий вид восьминога біля Антарктиди (ФОТО)

Автор: http://www.livescience.com
 

Команда учених з різних країн виявила більше 30 невідомих раніше науці видів тварин під час антарктичної експедиції.

Експедиція проходила в морі Уедделла на ділянці морського дна площею близько 10 тисяч квадратних кілометрів, яка відкрилась після відколу крижаного шельфу Ларсен. Серед виявлених ученими тварин є такі, як "психоделічний" восьминіг, який переливається різними кольорами, і різні види коралів і креветок. Крім того виявили морські лілії, морських огірків і морських їжаків, які, зазвичай, мешкають на набагато більшій глибині.

Учені вважають, що відкол такого масивного шматка шельфу стався через швидкі темпи зростання температур унаслідок глобального потепління. Крижаний шельф завтовшки більше 100 метрів декілька тисяч років ізолювала величезна ділянка морського дна від поверхні, а тому був причиною достатньо малої кількості їжі в регіоні, а отже менш багатої фауни. Проте з моменту його відколу 2005 року спостерігається досить швидке заселення нових територій звичайними видами морської фауни, які не могли вижити там раніше.

Народження нової екосистеми, яке відбувається зараз на шельфі, може показати, чи зможуть наявні екосистеми переміститися на нові території під час глобального потеплення, вважають учені, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили новий вид восьминога біля Антарктиди (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути