неділя, 22 листопада 2009 12:23

Учені знайшли холоднокровного ссавця (ФОТО)

Балеарські козли, вид, що існував на території острову Майорка, були холоднокровними тваринами. До такого висновку прийшли вчені, вивчивши їх останки. На думку фахівців, балеарські козли Myotragus balearicus були єдиними холоднокровними зі всіх відомих ссавців.

Цей острів відрізняється мізерністю ресурсів, учені довгий час дивувалися, яким чином балеарським козам удалося так довго існувати при обмежених запасах їжі. Недавно проведене дослідження показало, що ці тварини змогли пристосуватися до непростих умов, навчившись змінювати швидкість обміну речовин в організмі, ставши холоднокровними, як рептилії.

Палеонтологи досліджували кістки Myotragus balearicus і порівняли їх з кістками рептилій, що жили в той же самий час у тому ж регіоні. Учені прийшли до сенсаційного висновку.

Кістки цих тварин зростали нерівномірно, нагадуючи річні кільця дерев. Тобто розвиток цих тварин відбувався скачками, з перервами, так само, як в рептилій.

У звичайних ссавців же кістки формуються рівномірно незалежно від середовища. Балеарські козли мали удвічі менший мозок у порівнянні з ссавцях такого ж розміру, а розмір очей був у 3 рази менший.

Це також пов"язано з економією ресурсів організму. За словами палеонтолога Мейке Кохлера, балеарські козли були вимушені повільно пересуватися, зберігаючи енергію.

Можливо, вони проводили довгий час лежачи на сонці, як рептилії. Аналіз кісток цих тварин показав, що вони не могли стрибати і швидко бігати. Myotragus balearicus не мали природних ворогів, тому вони змогли вижити протягом 5 млн. років. Проте близько 3 тис. років назад на острів проникли люди і знищили всю популяцію, повідомляє Physorg.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли холоднокровного ссавця (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути