четвер, 08 жовтня 2009 09:36

Палеонтологи-аматори знайшли сліди 25-метрових динозаврів (ФОТО)

 

У Франції виявлені сліди дуже великого динозавра. Відбитки залишені гігантом масою не менше 40 тонн.

Ланцюжки унікальних слідів були знайдені в квітні на плато Юра неподалік від Ліону двома палеонтологами-аматорами. Справжність слідів, які чудово збереглися, пізніше підтвердили професіонали. Відбитки збереглися в вапняних відкладеннях, вік яких - близько 150 мільйонів років.

Сліди тягнуться на півтори сотні метрів. Імовірно, по цій стежці ящури могли ходити в пошуках їжі. Як повідомляє Франс Прес, розкопки на плато вирішено вести і далі: вчені сподіваються, що їм пощастить виявити ще не один десяток слідів древніх тварин.

Ширина кожного сліду - 1,2-1,5 м. На думку вчених, сліди належать ящуру, які важили 30-40 тонн, а в довжину сягали 25 метрів. Втім, це були не найбільші динозаври, шо жили на Землі. Найбільшими ящерами прийнято вважати Amphicoelias fragillimus (довжина - 40-60 метрів, вага - до 122 тонн) і Argentinosaurus (30-35 метрів, 80-100 тонн); обидва види відносяться до зауроподів - довгошиїх чотириногих рослиноїдних.

Нагадаємо, що на початку вересня у відкладеннях раннього крейдяного періоду на північному заході Китаю, в провінції Ганьсу, знайдені останки динозавра, віднесені місцевими фахівцями до сімейства Brachiosauridae (брахіозавр). Новий вид, який одержав наукову назву Qiaowanlong kangxii, мав досить скромні - у порівнянні з іншими брахіозаврами розміри: динозавр досягав "всього" трьох метрів у висоту, а довжина його тіла становила приблизно 12 метрів. Маса Qiaowanlong kangxii доходила до 10 тонн.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Палеонтологи-аматори знайшли сліди 25-метрових динозаврів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути