Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 11:28

Учені створили дешеву заміну бензину

Учені створили дешеву заміну бензину

Британська компанія Cella Energy створила новий вид палива, літр якого коштує 20 пенсів, тобто менше 2 гривень. Для його використання не потрібно міняти існуючі автомобільні двигуни.

Паливо є результатом нанотехнологічного процесу, відомого як "електропрядіння". Під впливом електрики з мікроволокон виходить тканеподібна структура. Діаметр мікроволокон - у 30 менше товщини людської волосини.

Ввихідним матеріалом є речовина, що містить водень і закріплює полімер. Спочатку фахівці Cella Energy використовували боран амонію, масова частка водню в якому становить 19,6%, і полістирол. Зменшивши вміст водню до 6%, вдалося знизити температуру реакції з 110-150 до 80? С. Однак процес був дуже дорогим для комерційного використання. Крім того, аміак, який виділяється, міг пошкодити паливний відсік.

Зараз дослідники експериментують з іншими схожими речовинами, які дають змогу отримати наддешеве паливо. Його можна буде заливати в паливні баки існуючих автомобілів. Однієї заправки вистачить на 500-650 км шляху. Перспективний водневий транспорт, як відомо, вимагає модифікованого двигуна внутрішнього згоряння або принципово іншого мотора - на паливних елементах.

Керівник компанії-розробника Стівен Воллера стверджує, що новий матеріал так само безпечний для навколишнього середовища, як згаданий водень. Ніяких викидів вуглекислого газу не буде. Наступного року Воллера розраховує почати спільні випробування з автовиробниками. В найближчі 3-5 років паливо, імовірно, буде доступне для споживачів.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені створили дешеву заміну бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути