Ексклюзиви
понеділок, 14 липня 2008 16:47

Учені шукають у космосі придатні для проживання Суперземлі

Учені шукають у космосі придатні для проживання Суперземлі

Учені з Гарвард-Смітсонівського Астрофізичного центру приступили до реалізації програми MEarth з систематичного пошуку Суперземель (планет із масою від однієї до десяти земних), придатних для проживання.

Планети шукатимуть довкола червоних карликів. Стаття, в якій детально описуються особливості проекту, увійде до збірки тез конференції Proceedings of the 253rd IAU Symposium: Transiting Planets.

Червоні карлики є невеликими зірками, чия маса не перевищує половини сонячної. Учені сподіваються виявити довкола них так звані транзитні планети. Ці планети обертаються довкола зірки таким чином, що регулярно закривають частину зоряного диска.

Подібні "затьмарення" призводять до зменшення видимої яскравості зірки в середньому на піввідсотка. Ці зменшення можуть бути зареєстровані із Землі. У проекті учені планують задіяти вісім оптичних телескопів. В даний час п"ять з них вже ведуть роботу.

Спостереження вестиметься за двома тисячами червоних карликів з Північної півкулі. Відбір проводився за фізичними параметрами так, щоб виявлення коливань яскравості допускала наявність Суперземлі масою від двох до семи земних в зоні існування зірки (зона, в якій на планеті існують умови, близькі до земних).

Велика кількість об"єктів спостереження обумовлена тим, що оцінна вірогідність виявлення транзитної планети на орбіті червоного карлика за сучасними уявленнями складає близько одного відсотка.

Самі учені відзначають, що їх схема дешевша за ті, що існують, оскільки не вимагає використання дорогих орбітальних телескопів.

Раніше повідомлялося, що міжнародна група астрономів відкрила екстрасонячну планету MOA-2007-BLG-192Lb, яка за фізичними параметрами найбільш близька до Землі зі всіх раніше знайдених, повідомляє arxiv.org.

Зараз ви читаєте новину «Учені шукають у космосі придатні для проживання Суперземлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути