Ексклюзиви
середа, 27 жовтня 2010 09:52

Учені дослідили клімат планети-двійника Землі

Учені дослідили клімат планети-двійника Землі
Двоє астрономів з Каліфорнійського університету в Санта-Крус і Швейцарської вищої технічної школи Цюріха представили карти температур і вітрів для приповерхневої області нещодавно виявленої екзопланети Gliese 581 g.

Метою дослідження авторів роботи було вивчення циркуляції атмосфери схожої на Землі екзопланети.

Дослідники отримали карти усереднених температур і вітрів для двох випадків. У першому - найбільш ймовірному - одна сторона Gliese 581 g вважалася поверненою до зірки, а інша була занурена в темряву. Інший варіант відповідав планеті, що здійснює оборот навколо своєї осі за один день.

Дослідження підтвердило, що Gliese 581 g дійсно можна вважати придатною для розвитку життя. Температури в освітленої області поверхні (у першому варіанті) або на екваторі піднімалися трохи вище 0? C.

Нагадаємо, нова планета в системі червоного карлика Gliese 581 отримала назву менше місяця тому. Багато хто вважає її першою потенційно придатною для життя планетою, оскільки вона нагадує Землю і займає вдалу позицію щодо своєї зірки.

Проте цей цікавий об'єкт може виявитися неіснуючим. Два тижні тому співробітник Женевської обсерваторії Франческо Пепе (Francesco Pepe) заявив, що його групі не вдалося підтвердити виявлення Gliese 581 g.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені дослідили клімат планети-двійника Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути