пʼятниця, 22 жовтня 2010 10:05

У Швейцарії знайшли найдавніші у світі двері віком 5 тис. років (ФОТО/ВІДЕО)

Швейцарські археологи виявили в Цюріху дерев'яні двері віком понад 5 тисяч років, повідомляє Лента.ру.

Як розповів керівник розкопок археолог Нільс Блайхер (Neils Bleicher), знайдені двері є "міцними і витонченими" з добре збереженими петлями і "вражаючим" способом скріплення дощок. Знахідка приблизно датована 3063 роком до нашої ери, що робить її сучасницею британського Стоунхенджа.

За словами археолога, двері могли бути встановлені в одному з будинків на палях навколо Цюріхського озера, що з'явилися приблизно через тисячу років після початку землеробської діяльності в приальпійському районі. Суворі кліматичні умови біля озера змушували людей будувати міцні будинки, сказав учений.

Цюріхська знахідка схожа на двері, знайдені в околицях міста Пффефікон (Швейцарія). А раніше було знайдено ще одні двері з цільного шматка дерева, вік яких становить близько 3070 років, сказав Блайхер.

Двері з петлями і скріпними планками знайшли під час будівництва підземної парковки для Цюріхського оперного театру. Всього археологи знайшли сліди п'яти поселень часів неоліту, що існували в період з 3700 по 2500 роки до нашої ери. Крім дверей, були знайдені кам'яний кинджал і добре збережений мисливський лук.

Раніше Gazeta.ua повідомляла про те, що в Британії археологи знайшли найдавніший в країні госпіталь. За оцінками вчених, він діяв в проміжку між 960 і 1030 роками нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «У Швейцарії знайшли найдавніші у світі двері віком 5 тис. років (ФОТО/ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути