понеділок, 28 лютого 2011 15:20

У США знайшли рештки динозавра віком 110 мільйонів років

У США, на східному кордоні штату Юта, знайшли рештки нового виду зауроподів, який отримав назву Brontomerus mcintoshi.

Вік зібраних частин кістяка - кісток плечового поясу і тазу, ребер, хребців, неідентифікованих фрагментів - оцінюють в 110 млн років. Це відповідає межі альбського і аптського століть крейдяного періоду.

Виявлення B. mcintoshi і деяких інших видів, науковий опис яких зробили в останні 20 років, спростовує гіпотезу про те, що зауроподи почали зникати в першій половині мелу.

"Зауроподи дуже часто трапляються в породах юрського періоду, але при переході до раннього етапу мелу картина різко міняється. Здавалося, їх витіснили гадрозавриди і "рогаті" динозаври. Тепер, однак, ми розуміємо, що загальна кількість видів зауроподів могла залишитися на колишньому рівні, а от кількість представників кожного виду - зменшилася", - розповів учасник дослідження Метью Ведель.

Кістки B. mcintoshi належать скелетам дорослої та молодої особин. Можливо, матері та дитинчати. Масу більшого динозавра оцінили в 6 тонн, а загальну довжину його тіла - в 14 м. Показники далекі від рекордних. Менший Brontomerus за життя важив близько 200 кг.

За результатами огляду решток учені вважають, що динозавр належить до надродини Camarasauromorpha.

Найцікавішою особливістю скелета нового зауропода автори вважають укрупнену клубову кістку (одну з трьох парних кісток, що формують таз) своєрідної форми. Великий майданчик для кріплення м'язів свідчить про те, що Brontomerus мав потужні задні кінцівки і, ймовірно, намагався використовувати цю перевагу в сутичках з самцями свого виду і хижаками - дейноніхом і ютараптором.

"М'язи передніх кінцівок B. mcintoshi також були добре розвинені. Зауроподи надавали перевагу жити на височини, і пересування на горбистих ділянках місцевості з порізаним рельєфом вимагало значних зусиль", - зазначив Ведель.


Зараз ви читаєте новину «У США знайшли рештки динозавра віком 110 мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути