Ексклюзиви
пʼятниця, 03 грудня 2010 09:40

У Дубаї з'являться будинки-кондиціонери (ФОТО)
7

Фото: Dezeen

Британські дизайнери спроектували комплекс споруд, які будуть охолоджувати навколишній простір. При їх зведенні планується використовувати технологію 3D-друку.

Проект Microclimates розробла студія PostlerFerguson для дубайської галереї сучасного мистецтва Traffic. Це комплекс пористих структур у вигляді коконів різної величини. Матеріалом для їх будівництва послужать пісок і в'язка сполучна суміш на основі магнію.

У верхню частину споруд буде надходити вода. Просочуючись крізь пори, вона охолодить повітря, що проходить через них же. Щоправда, невідомо, наскільки такий спосіб кондиціонування буде ефективним. Адже Дубай, як і решта частини Аравійського півострова, не може похвалитися надлишком прісної води. А солона, можливо, завдасть шкоди конструкції.

Однак головна особливість цього "набору" охолоджувачів повітря полягає в технології їх будівництва. Вона розроблена британською компанією Monolite і має назву D-Shape.

Технологія базується на стереолітографії - створенні тривимірної конструкції на основі віртуального об'єкта. Принцип дії схожий з друкуванням на принтері. Лише процес відбувається не на площині, а в просторі. Роль "друкувального" пристрою виконує споруда, що нагадує козловий кран, який використовується для будівельних і вантажних робіт.

Така технологія дуже затратна. Але дозволяє значно скоротити загальні витрати за рахунок автоматизації процесу будівництва.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У Дубаї з'являться будинки-кондиціонери (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути