четвер, 15 березня 2007 10:30

Тарган-кіборг винищить собі подібних

У два мільйони євро обійшлася творцям програма InsBot - "комахоподібний робот", якого називають рятівником людства від тарганів і значним кроком на шляху спілкування роботів із тваринами.

Над унікальною моделлю, яка повинна вживатися в образ таргана і заганяти живих істот в пастки, працювали учені з Швейцарії, Бельгії і Франції. В результаті на світло з"явився "міні-термінатор", за розмірами і формою схожий на сірникову коробку.

Модель завбільшки з сірникову коробку обладнано двома 16-мегагерцевыми процесорами, операційною системою і 10 інфрачервоними сенсорами. Два електромотори приводять в рух коліщатка, на яких механічний "агент" пересувається подібно до своїх ворогів. Проте особливо складним було завдання зі створення "аромату таргана", щоб жертви робота могли його визнати за свого ще і по запаху.

Коли InsBot врізається в таргана, він робить, за словами вчених, те саме, що і справжня комаха - припиняє рухатися. Чим більше тарганів наближається до нього, тим довше InsBot залишається нерухомим. Але коли число тарганів, що прагнуть спілкування, стає надмірним, робот втікає геть - і обдурені прусаки біжать за ним.

Три роки французький Центр з дослідження пізнавальних здібностей тварин проводив відеозйомки тарганів у різних ракурсах, після чого розробив комп"ютерну програму, яка відтворила їхні рухи, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Тарган-кіборг винищить собі подібних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути