понеділок, 13 травня 2013 16:29

Створено перший безпілотний пасажирський літак

Створено перший безпілотний пасажирський літак
Фото: cybersecurity.ru

Британський науково-виробничий консорціум ASTRAEA створив систему безпілотного управління пасажирським літаком, яка працює за рахунок наземного центру управління та невеликих параболічних антен, встановлених по всьому шляху проходження лайнера. Самі по собі антени можуть бути мобільними, тому занадто витратною нова система не буде.

Пасажирський літак пролітає 800 км без будь-якого втручання з боку пілота, покладаючись лише на роботу встановленої бортової електроніки. Більше того, в кабіні подібного літака пілота взагалі може не бути. Він може бути на землі, керуючи лайнером зі спеціальною наземної станції.

Європейський оборонний підрядник BAE Systems, один з основних учасників ASTRAEA говорить, що зараз у проект "літака без пілота" вкладено близько 62 млн британських фунтів. Інженери кажуть, що сама концепція повітряних безпілотників - це вже відпрацьована система, але ось вона раніше ніколи не використовувалася на прикладі великих і неповоротких пасажирських літаків, тому нову систему з управління пасажирськими літаками було вирішено створити з нуля, а не адаптувати систему для військових безпілотників.

Роботи по проекту ASTRAEA йдуть вже деякий час, і перший політ літака мав відбутися ще на початку квітня, але відбувся лише днями. 19-місний пасажирський бізнес-джет був оснащений системою автопілота, яка була присмачена певним аналогом автомобільної системи виявлення та відведення від перешкод.

Нова система постійно сканує простір навколо літака і її головне завдання полягає в тому, щоб гарантувати, що на заданій дистанції від літака немає ніяких об'єктів - іншого літака, гірського масиву і т д.

До створення системи були залучені фахівці з британського Міністерства цивільної авіації. Вони повинні були гарантувати, що нова система відповідає чинним авіаційним вимогам з безпеки.

У BAE Systems говорять, що складність нової розробки полягає в тому, що її робота спочатку відбуватиметься в так званому "розділювальному повітряному просторі", де час від часу будуть з'являтися інші лайнери, тому вона має бути "інтелектуально-адаптивною".

Зараз ви читаєте новину «Створено перший безпілотний пасажирський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути