середа, 15 вересня 2021 10:47

Станова тяга: навіщо, як і чому?

Станова тяга: навіщо, як і чому?
Якщо все робити правильно, то під час станової тяги в роботу включаться 400 м'язів. Фото: Фітсевен

Ті, хто вже провів хоча б кілька тренувань у залі, який відвідують професіонали і просто серйозно налаштовані люди, зауважив, що "колеги по цеху" роблять вправи не хаотично, а за індивідуальними програмами, технічно і систематично. При цьому можна виділити тренування, які зустрічаються частіше і робляться в тій чи іншій мірі всіма.

Одна з таких базових вправ - станова тяга. Якщо ви думаєте займатися з вагами правильно і побачити результат, то зверніть увагу на цю вправу. При цьому якщо вас цікавить станова тяга техніка виконання повинна бути бездоганною, а підібрана вага відповідати ресурсам організму і можливим обмеженням.

Увага! Для новачків станова тяга може стати джерелом важких травм. Не соромтеся просити допомоги і консультації у професіоналів і більш досвідчених відвідувачів залу. Щоб повноцінно підготуватися до станової, потрібно кілька місяців присвятити іншим вправам, в тому числі для вироблення техніки і зміцнення м'язів преса, спини.

В теорії навчитися робити все правильно ви можете і своїми силами. Наприклад, почитавши інструкцію на порталі MuscleFitInfo. Але якщо ви новачок в тренажерній справі, рекомендуємо все ж звернутися до тренерів - так буде і ефективніше, і безпечніше, адже неправильне виконання загрожує травмами.

А навіщо взагалі її робити? Здавалося б, вправа елементарна. Однак на ділі все не так просто - потрібно обов'язково дотримуватися рекомендацій тренерів, щоб не нашкодити собі і отримати максимальний результат.

Наприклад, якщо все робити правильно, то під час станової тяги в роботу включаться 400 м'язів - це своєрідний рекорд серед усіх вправ. Основний упор при цьому робиться на спину, сідниці і ноги. Але і передпліччя, і прес, й інші групи м'язів не залишаться без діла - працювати будуть всі 70% м'язів тіла.

Тобто, роблячи станову тягу, ви побачите значний приріст м'язової маси, причому комплексно. А трапеції, найширші і попереку помітять зміцняться ще помітніше. Не забуваємо про сідниці і стегна - це вправа і для них.

Розвиток правильного м'язового корсету, в який входять не тільки основні, але і численні допоміжні м'язи спини, стане запорукою здорової постави і здорового хребта.

Зрозуміло, сила спини і ніг збільшиться, адже вправи націлені не тільки на рельєфність, а й реальне зростання витривалості та міцності тіла. Енерговитрати при виконанні такої вправи теж не варто списувати з рахунків - вони значні. Це важливо, якщо ви хочете домогтися рельєфності.

Зараз ви читаєте новину «Станова тяга: навіщо, як і чому?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути