пʼятниця, 22 січня 2010 11:23

Сперматозоїди вміють розрізняти своїх "родичів"

Сперматозоїди вміють розрізняти своїх "родичів"

У гонці за яйцеклітиною сперматозоїди навчилися об"єднуватися в групи. Причому не просто так: у полігамних видів вони зливаються виключно з родичами.

Основна конкурентна властивість чоловічих статевих клітин - здатність швидко плавати. Щоб збільшити швидкість плавання, вони обзаводяться різними пристосуваннями. Але є й інший спосіб: сперматозоїди збираються в групи, які спільними зусиллями багатьох джгутиків пересуваються швидше.

Так відбувається у багатьох гризунів, наприклад у сірого пацюка чи лісової миші. У них змінюється форма: щоб легше було групуватися, на голівці клітина має гачок.

Хайді Фішер і Хопі Хокстра з факультету еволюційної біології Гарвардського університету вивчали поведінку сперматозоїдів у двох видів лемінгів.

Ці види практикують протилежні способи розмноження. Peromyscus polionotus моногамні, живуть сімейними парами, а у Peromyscus maniculatus панує проміскуїтет: одна самка спарюється з кількома самцями.

Лемінгів брали в спеціальному розпліднику, вирощували в лабораторії, розмножували і працювали з молодими самцями. Вчених цікавило, як поведуть себе сперматозоїди, взяті від різних самців одного виду. Щоб їх розрізнити, вони використовували флуоресцентний барвник: в одного самця зелений, у іншого - червоний. І поміщали сперму двох самців в одну чашку Петрі (лабораторний посуд, має форму плаского невисокого циліндра - gazeta.ua).

Приблизно через одну хвилину сперматозоїди починали утворювати групи, що включають від 2 до 40 клітин. При цьому вони з"єднувалися головками, використовуючи гачок. Дослідники виміряли швидкість їх руху, використовуючи систему стеження AxioVision. Виявилося, що групи дійсно плавають швидше: їх середня швидкість - 127,4 мікрона в секунду, а швидкість окремих клітин - 109,8 мікрона в секунду.

Біологи зафіксували сперматозоїди формаліном і розглянули препарати під фазово-контрастним мікроскопом. Виявилося, що групи утворені майже повністю або зеленими, або червоними клітинами. Тобто сперматозоїди кооперуються зі своїми родичами - клітинами того ж самця. Це значить, що вони вміють розрізняти своїх і чужих.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Сперматозоїди вміють розрізняти своїх "родичів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути