середа, 02 вересня 2009 15:24

Сонце встановило рекорд зниження активності за останні 160 років

Сонце встановило рекорд зниження активності за останні 160 років

Нинішній 23-й цикл сонячної активності (почався в 1996 році) встановив рекорд "спокою" за всі 160 років спостережень - сумарне число днів без плям на Сонці, які традиційно вважаються головним проявом активності, за даними на 1 вересня, досягло 706 днів.

Про це повідомляється в середу на сайті російської орбітальної сонячної обсерваторії "Тесіс".

"Цей цикл рекордний, попередній рекорд був під час 15-го сонячного циклу, який продовжувався з 1913-го по 1923 рік. Тоді було 698 днів без плям", - пояснив провідний науковий співробітник ФІАН, доктор наук Сергій Богачов.

Крім того, Сонцю не вистачило буквально пари днів, щоб поставити ще один рекорд - найтриваліший безперервний період без плям за останні десятиліття. "Порожнє" Сонце спостерігалося протягом 49 днів - з 12 липня по 1 вересня. Попередній тривалий період спокою був в 2008 році і продовжувався 51 день.

Перша з 11 липня пляма з"явилася в перший день осені - група, яка отримала в каталозі Національної Океанічної і Атмосферної Адміністрації США (NOAA) номер 1025 і що складається всього з двох плям, сформувалася у вівторок в північній півкулі Сонця біля його східного лімбу.

Систематичні спостереження сонячних плям ведуться з 1749 року, але безперервним вважається ряд, що починається з 1849 року, - вважається, що з цього року в спостереженнях не було пропущено жодного дня.

Нинішній рекорд спокійний стан Сонця викликає великий інтерес, відзначають учені. До 2012 року - прогнозованого раніше року сонячного максимуму - залишається трохи більше трьох років.

"В зв"язку з цим найбільш цікавим є питання, чи зможе Сонце вийти на очікуваний рівень активності за такий короткий час або ми, дійсно, потрапили на історичну епоху, коли на наших очах сходяться в одній крапці декілька мінімумів вікових і тисячолітніх циклів", - відзначають дослідники.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Сонце встановило рекорд зниження активності за останні 160 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути