Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 14:08

Сервіз за €2,5 тис. і опіумні гроші: що продають на ярмарку старовини у Львові
27

На ярмарок приїхали колекціонери з різних куточків України
Фото: Валерій Шмаков
На ярмарок приїхали колекціонери з різних куточків України
Французький сервіз з тарілками, рибницею та соусницею у формі риб за 2500 євро
На ярмарок приїхали колекціонери з різних куточків України
На ярмарок приїхали колекціонери з різних куточків України

У Львові в трамвайному депо LEM station відбувся ярмарок старовини "Тлум & Крам". Захід провели в рамках міського фестивалю "Батяри на роверах".

У колекціонерів старожитностей, які приїхали з різних куточків України, можна було придбати кераміку, біжутерію, автентичний національний одяг, дитячі іграшки, велосипеди, меблі, світильники, листівки, аксесуари та предмети побуту XIX і XX ст.

"Часто їжджу в Німеччину й привожу звідти різний антикваріат. Займаюсь цим уже 10 років, такий собі додатковий сімейний бізнес. Маю тут речі, починаючи з ХІХ століття з Франції, Голландії, Баварії. У Європі старші люди відходять, а молодь цих речей позбуваються. Найстарішим тут у мене є настінний швейцарський годинник-регулятор Gustav Becker. Йому понад 100 років. А найдорожча річ — французький сервіз із тарілками, рибницею та соусницею у формі риб. Його вартість 2500 євро", - розповідає продавець Микола Копильців із Коломиї, що на Івано-Франківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Смерть Сталіну і його зграї" - на інтернет-аукціоні продали унікальні речі повстанців

Максим Кудрявцев приїхав на ярмарок із Хмельницького, де працює в магазині антикваріату "Старовина". Показує кредитний білет на 3 руб., надрукований у Семиреченській області в Казахстані 1918 року. На купюрі вказано, що вона забезпечена не золотом чи сріблом, як було в той час, а опіумом. Це був вимушений захід під час громадянської війни, коли не було матеріальних цінностей, щоб підкріпити валюту. А в підвалі міського відділення державного банку зберігалися 4,5 т опіуму.

"Займаюся антикваріатом із 20 років, а мені вже 40. Скажімо так: збираю речі, які викликають в людей емоції. Для себе колекціоную монети, паперові гроші й нагороди. Усе інше - заробіток. Буває шкода продавати й відривати від душі те, що колись знаходив, але треба за щось жити. З рідкісних купюр є ще Бона - дрібний грошовий знак міста Проскурова 1918 року", - додає Кудрявцев.

Старовинні рідкісні речі завжди привертають увагу. Антикваріат пристрасно шукають, купують за нечувані суми, збирають у колекції приватні любителі, державні музеї та галереї. Експонатом може бути що завгодно - цінні монети, прикраси, твори мистецтва тощо.

Однак не всі предмети з історією можуть називатися антикваріатом. Під це поняття потрапляють тільки речі, які відповідають певним критеріям.

Зараз ви читаєте новину «Сервіз за €2,5 тис. і опіумні гроші: що продають на ярмарку старовини у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути