пʼятниця, 26 лютого 2021 16:28

Сергій Карташов поділився секретами оцінки стартапів

  Сергій Карташов
Сергій Карташов

Щоб користувачі отримали якісний IT-продукт, повинна зіграти комбінація хорошої новаторської ідеї та вільних грошей. Рідкісний стартапер має достатньо коштів, щоб самостійно вивести свій проект на ринок. На що звертають увагу аналітики при оцінці стартапу, і де простіше розвивати починаючу компанію розповів CEO кіпрської компанії з управління активами Generation Partners Сергій Карташов (Sergejs Kartasovs).

Успішними стануть тільки корисні продукти

Головне в роботі аналітика, який управляє активами компанії - знайти перспективний проект на ринку. Айтишником бути сьогодні модно, а серед айтішників модно бути стартапером. Тому пропозицій більш ніж достатньо. Однак, більшість проектів зазнають невдач, успішними і прибутковими виявляться лише кілька відсотків.

За словами Сергія Карташова, роботу компаній з управління активами умовно можна розділити на три вектори: дослідження ринку, перевірка стартапів на надійність і рентабельність, оптимізація інвестицій шляхом їх диверсифікації.

При виборі проекту фахівці звертають увагу на величезну кількість критеріїв. Основними з них є винятковість продукту і його цінність для споживача. Тому ми б порадили розробникам в першу чергу думати над тим, навіщо їхня пропозиція буде потрібна клієнту. Що вона йому дасть. Інші важливі параметри - це професіоналізм співробітників, якість менеджменту, фінансовий стан підприємства.

"Основне наше завдання - це організувати зустріч хорошого програміста та інвестора. Більшість програмістів не можуть грамотно організувати інфраструктуру компанії, провести хорошу маркетингову кампанію і донести свій продукт до споживача. Інвестор може надати необхідні для розробки засоби, а також допомогти потім з масштабуванням компанії", - сказав Сергій Карташов.

У потрібний час у потрібному місці

Важливу роль у долі молодої компанії грає місце її "прописки". Деякі країни приділяють велику увагу розвитку IT-сфери. Тому працювати там легко і комфортно. Якщо відразу зареєструвати стартап в одній з цих держав, то його буде набагато простіше розвивати і масштабувати. Крім того, фірма зареєстрована в Європі або США буде "ближче" до великих ринків і їй легше буде на них вийти.

До числа таких "тихих гаваней" відносяться США, Польща, Мальта, Бельгія, Нідерланди, Естонія та ін. Особливе місце в цьому списку займає Кіпр.

"На Кіпрі створені ідеальні умови для розвитку молодої IT-компанії. По-перше, тут ретельно прописані закони про інтелектуальну власність і в цілому гарне законодавство. По-друге, тут дуже зручний податковий режим - якщо ви вкладаєте дохід в розвиток підприємства, то він не обкладається податком. Тут діє IP-Box - якщо компанія отримує прибуток від інтелектуальної власності, то податкова ставка може бути значно знижена. Не дивно, що IT-компаній тут досить багато", - розповів Сергій Карташов.

Сергій Карташов займається управлінням активами і оцінкою стартапів з 2015 року. До цього він 10 років працював в банківській галузі, переважно з корпоративними клієнтами з Європи. У Сергія є три дипломи: Мальтійського університету, Ризької бізнес-школи і ступінь Master in Business Administration. Зараз він є СЕО в компанії Generation Partners.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Карташов поділився секретами оцінки стартапів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути