вівторок, 10 листопада 2009 16:46

Росія взялася прибирати чверть космічного сміття

Росія взялася прибирати чверть космічного сміття

Ринок з прибирання космічного сміття в 2020 році оцінюється в три мільярди доларів і Президент РКК "Енергія" Віталій Лопота вважає, що Росія повинна зайняти його чверть.

Ліквідація одного об"єкта може зекономити 20-50 мільйонів доларів під час запуску нових супутників, повідомив Лопота журналістам у вівторок на космодромі Байконур.

"Кожна точка на сьогодні - 20-50 мільйонів доларів. Ми вважаємо, що чверть ринку повинна бути російською, з нашими космічними технологіями. Це - три мільярди в 2020 році", - сказав глава РКК "Енергія".

За його словами, в даний час на орбіті налічується 1,2 тисячі непрацюючих об"єктів, які заважають розміщенню нових апаратів.

"Шістсот об"єктів нам заважає, 250 там працює, а взагалі в космосі літає 1,2 тисячі непрацюючих об"єктів", цитує його слова РИА Новости.

Для утилізації непрацюючих супутників планується використовувати корабель "з ядерною установкою". Такий корабель в даний час розробляється в РКК "Енергія". Він буде знищувати сміття, або спалюючи його, або видаляючи на безпечну відстань.

У вересні один з астрономів любителів зумів зробити знімок, виблискуючого об"єкту, який виявився замерзлою глибою сечі і відпрацьованої води. Рідину злили з шатлу "Дискавері", після його відстиковки від МКС і вона відразу ж замерзла, як би перетворившись на крижаний супутник Землі.

За атеріалом: РИА Новости, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Росія взялася прибирати чверть космічного сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути