понеділок, 24 січня 2011 12:14

Роботи-вертольоти можуть самостійно зводити "будинки" (ФОТО)

Маневри і трюки, недоступні для виконання існуючих літаків і вертольотів, виявилися під силу мініатюрним літаючим моделями. Створенням моторних гвинтових апаратів зайнялися фахівці Лабораторії робототехніки, автоматики і управління при університеті Пенсільванії. Вони створили вертольоти, здатні робити те, що вважалося немислимим для авіації ще кілька років тому. Сучасні машини, які використовуються для монтажу конструкцій, забезпечені автоматикою, що полегшує пілотам зависання над однією точкою.

Учені під керівництвом Деніела Меллінджера довели систему управління своїх мінівертолетов до досконалості. Вони можуть зависати, піднімати вантажі і монтувати їх самі, без втручання людини. Вертольоти, створені в лабораторії, мають чотири консолі. На кінці кожної з них встановлено гвинт, що приводиться в рух окремим електродвигуном. Камери на борту визначають положення машини в просторі і кути нахилу. Закладені алгоритми подають сигнали корекції на двигуни, змінюють кути атаки лопатей і не дають вертольоту розгойдуватися.

Система контролю дозволила виключити участь людини на етапі управління польотом і робити найскладніші маневриї. Було продемонстровано, що вертольоти можуть багаторазово перевертатися в повітрі, на час втрачаючи управління, а потім знову включати двигуни і повертатися в стійкий політ. Машини можуть зависати над однією точкою і пролітати у вузькі похилі щілини. Черговим досягненням стало створення алгоритмів, що дозволяють вертольотам самим будувати складні конструкції. Спеціальним захопленням машина піднімає вертикально або горизонтально розташовані елементи, переносить і акуратно монтує на їх основі "будівлю". Ланки кріпляться за допомогою магнітів, при монтажі вертоліт злегка трясе новий блок, перевіряючи міцність кріплення.

Зводити споруду вертольоти можуть індивідуально і в групі. У разі колективної роботи машини відстежують положення одина одної, по черзі забирають будматеріали і збирають конструкцію. Людина тут потрібна лише для того, щоб задати дизайн споруди і закласти програму, за якою діють літаючі гаджети. Зупинити цю компанію можуть лише сіли акумулятори та відсутність будматеріалів.

На думку вчених, такий прорив галузі робототехніки обіцяє знайти застосування в багатьох сферах життя людини. Подібні бездушні будівельники в майбутньому зможуть зводити об'єкти там, де людині перебувати небезпечно. Це можуть бути високі будинки, об'єкти військової інфраструктури в зоні бойових дій чи конструкції в зоні нафтових розливів.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «Роботи-вертольоти можуть самостійно зводити "будинки" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути