четвер, 10 червня 2021 13:56

Дозволили знущання з тварин

Дозволили знущання з тварин
У перших зоопарках дозволили знущання з тварин. Фото: textarchive.ru

10 червня 1793 року в Парижі відкрили перший у світі публічний зоопарк. З'явився він через революційної плутанини. Члени французького Конвенту довго не могли вирішити, що робити з королівської колекцією птахів і тварин, доки не прийшли до єдиної думки, що на цій основі треба створити Музей природної історії. Так і з'явився перший зоопарк, в якому містилося 65 тварин і 20 птахів.

При Наполеонові зоопарк розширили, на початку ХІХ ст. в ньому мешкали 400 тварин.

Перший, найбільше схожий на сучасні, зоопарк з'явився в Лондоні 1825-го, коли столичне зоологічне товариство за невелику плату відкрило свою колекцію для широкої публіки. Її перегляд став наймоднішою розвагою.

Одним з прадавніх зоопарків вважається сад Амона, або акліматизаційний парк Єгипту, створений за 1500 років до нашої ери фараоном Тутмосом III. Повертаючись з військових походів, він привозив у Фіви різноманітних тварин. А його мачуха навіть споряджала спеціальні експедиції за тваринами в Сомалі.

У древній ассирійській державі в межиріччі Тигра і Євфрату також існували зоосади. Причому часто ці зоосади мали певну спеціалізацію: цариця Семіраміда вважала за краще тримати у неволі леопардів, її син Нініа — левів, а цар Ашшур-банипал — верблюдів і левів. У X ст. до нашої ери був зоопарк і в царя Соломона.

У Європі перші зоопарки з'явились у древніх греків і римлян, які використовували їх для вивчення тварин.

В Україні спроби створити в Асканії-Новій зоопарк такого типу зробив 1889-гоФ. Фальц-Фейн. Але то були швидше видовищно-комерційні установи, куди багато хто ходив розважитися. Там навіть можна було дратувати звірів і познущатися з них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичний зоопарк розчулив знімками новонародженого зубреняти

Зараз найвідоміший в Україні столичний зоологічний парк, який створений за ініціативою професорів Університету Святого Володимира та Політехнічного інституту. Офіційним часом заснування зоопарку й початком його діяльності визнано 21 березня 1907 року, коли він отримав дозволи на оренду території для розміщення в ботанічному саду Університету Святого Володимира та на збирання коштів для утримання тварин.

16 травня 1912-гоміська адміністрація виділила під розвиток зоопарку нове, більш придатне місце площею 23,2 га в передмісті Шулявки напроти будівель Київського політехнічного інституту. Рельєф цієї місцевості був не придатний для будівництва житла. Складність рельєфу вдалося раціонально і вдало використати. У ярах викопали ставки для водоплавних птахів, на верхній території побудували загони, вольєри та клітки.

В Індії королівська бенгальська тигриця вбила доглядача зоопарку після того, як ворота, що ведуть до її клітки, випадково залишили відкритими. 35-річний Пулаш Кармакар загинув у вівторок, 18 травня, увійшовши у вольєр 8-річної Чіппі, щоб почистити її ставок із водою.

Поліція почала розслідування загибелі з причин недбалості в зоопарку міста Ітанагар. Тигриця Чіппі живе в зоопарку з 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили знущання з тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути