четвер, 15 квітня 2021 12:22

Помінялися на горілку - як в СРСР з'явилася закордонна газованка

Усім відома "Пепсі-кола" вперше з'явилася в СРСР 1974 року за досить нестандартних обставин. Компанія "Пепсіко" стала дистриб'ютором горілки "Столична" в США в обмін на поставку в Радянський Союз концентрату "Пепсі". Тоді ж відкрився перший завод виготовлення американської газованки в Новоросійську.

Автор: mirovich.media
  Леонід Брежнєв оглядає лінію з виробництва "Пепсі-коли"
Леонід Брежнєв оглядає лінію з виробництва "Пепсі-коли"

"Пепсі-кола" швидко стала популярною. Велику роль зіграли уявлення радянських людей про гарне західне життя: п'ють колу, слухають джаз, катаються в кабріолетах. До того ж смак напою був досить незвичайним, не схожим на традиційні фруктові лимонади. Чималу роль в популярності "Пепсі" зіграв сам логотип - червоно-сині півкола асоціювалися з чимось динамічним, сучасним.

Автор: mirovich.media
  Етикетка "Пепсі" дуже вирізнялася на тлі інших в СРСР
Етикетка "Пепсі" дуже вирізнялася на тлі інших в СРСР

На зростання продажів закордонного напою вплинула й Олімпіада 1980 року. Радянський уряд намагався показати іноземним гостям, що в СРСР живеться не гірше, ніж "там", для чого з Москви вивезли всіх безхатьків та повій, а також встановили автомати з продажу "Пепсі". Нагадували звичайні радянські автомати з газованою водою. Склянка "Пепсі-коли" коштувала в автоматі 20 коп., а пляшка 0,33 л - 33 коп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітні, бідняки та великі черги - фото, за які шпигуна Франції депортували з СРСР

У великих містах із часом навіть з'явилися спеціальні кіоски, де продавали "Пепсі". Але в менших населених пунктах таких не було. Натомість напій можна було придбати в продуктових магазинах.

Попри популярність, у СРСР "Пепсі" теж мала конкурента. Тоді вже продавали апельсинову газованку "Фанту" від компанії "Кока-кола".

Автор: mirovich.media
  "Пепси" мала в СРСР конкурента - "Фанту"
"Пепси" мала в СРСР конкурента - "Фанту"

46 років тому в СРСР середня зарплата становила 134 руб., 2021-го середня зарплата в Україні - 13 тис. грн. За ці гроші 1975 року можна було купити 838 буханців хліба, а 2021-го - 881. 1975 року цукру можна було купити 143 кг, а 2021-го - 591 кг.

Зараз ви читаєте новину «Помінялися на горілку - як в СРСР з'явилася закордонна газованка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути