середа, 19 грудня 2007 14:48

Під час відеозв"язку людина бачить співрозмовника і себе

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Демид Дробот із компанії ”Утел” показує свій мобільний телефон під час відеодзвінка. На дисплеї видно його колегу-співрозмовницю Маріанну Литвиненко, яка сидить позаду
Демид Дробот із компанії ”Утел” показує свій мобільний телефон під час відеодзвінка. На дисплеї видно його колегу-співрозмовницю Маріанну Литвиненко, яка сидить позаду

Мобільний оператор "Утел" запропонував користувачам нову послугу — відеозв"язок. Під час дзвінка можна бачити співрозмовника. Кореспондент "ГПУ" разом із представниками компанії-оператора спробував нову послугу.

Вставляємо сім-картку "Утел" у телефон "Нокія 6120". За кілька секунд приходить СМС-повідомлення. Оператор просить дозволу автоматично налаштувати в телефоні функції відеозв"язку, ММС, Інтернет та інших послуг. Натискаємо підтвердження. Випробовувати відеозв"язок допомагає 27-річний Демид Дробот з компанії "Утел". У нього в руках "Нокія N82", у нас — "Нокія 6120". Обидва телефони мають по дві камери. Хоча користуватися відеозв"язком теоретично можна і на мобілці з однією камерою. Тільки це не дуже зручно, бо апарат треба повертати клавіатурою від себе.

На своїй "Нокії" шукаємо в контактах номер Демида, натискаємо клавішу "дзвонити". Телефон перепитує: чим будемо користуватися — звичайним "голосовим дзвінком" чи "відеодзвінком". Вибираємо відео, і за секунду на екрані мобільного з"являється обличчя Демида.

Наша колега Наталка Чубенко теж береться протестувати нову послугу.

— Ой, яка красуня! — каже трохи відсторонено, поправляє волося.

Своє обличчя користувач також бачить на маленькій камері, розташованій у верхньому куті над дисплеєм.

Від сеансу відеозв"язку можна відмовитися. Коли вам телефонують, треба натиснути "Голосовий дзвінок".

34-річна Маріанна Литвиненко з компанії "Укртелеком" — фірмі належить "Утел" — розповідає, що користується відеозв"язком з листопада. Саме тоді запрацювала послуга. У телефонній книжці жінки уже більш як десять осіб з відео.

Від сеансу відеозв"язку можна відмовитися

— У моїй "Нокії 6120" можна позначити значком-відеокамерою номери з відеозв"язком, — додає Маріанна.

Каже, що найчастіше через "картинку" говорить із сестрою, яка живе у Львові.

— Бо дуже рідко її бачу, — пояснює Литвиненко. — А на своїх колег відключаю послугу. І так бачимося по кілька разів на день.

— За допомогою камери на телефоні можна показати якесь цікаве місце чи подію, — додає Демид.

Львів"янка Богдана Площанська, 28 років, мобілкою з відеозв"язком користується трохи більше місяця. Каже, що купила новий телефон — теж "Нокію 6120", аби спробувати новинку. Жінка досі мала два мобільні телефони — "Самсунґ" і "Нокію". І два стартові пакети — МТС і "Київстар".

— У Львові грандіозна реклама, кругом говорять про відеозв"язок. Мені захотілося спробувати, — пояснює.




Які моделі підходять


Для користування відеозв"язком треба мати телефон, що працює у стандарті зв"язку UMTS. Це зазначається в інструкції до телефону. Чимало виробників випускають подібні апарати.



 Марка, модель ціна, грн 
 "Соні Ерікссон К800  1499
 "Соні Ерікссон W880"
 1999
 "Соні Ерікссон К610"
 999
 "Соні Ерікссон Р1"
 2499
 "Самсунґ і600" 
 2229
 "Самсунґ U700"
 1829
 "Нокія 6288" 
 1689
 "Нокія 6290" 
 1829
 "Нокія 6120" 
 1689
 "Нокія Е61і"
 2799
 "Нокія N73"
 2449
 "Нокія N95"
 4899


Розмова з відео коштує 30 копійок за хвилину


В "Утел" розмова з відеозв"язком і без нього коштує однаково. Є два стартові пакети — "U"нік" та "U"сіті". Ціна кожного з них — 100 грн, при цьому на рахунку — 50. У "U"нік" усі дзвінки коштують 70 коп. У "U"сіті" дзвінки в мережі та на стаціонарні телефони — 30 коп./хв., а на номери інших операторів — 1,2 грн. Стартові пакети "Утел" і картки поповнення продають по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Під час відеозв"язку людина бачить співрозмовника і себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути