Ексклюзиви
середа, 07 квітня 2010 11:15

Оливкова олія попереджає рак

Оливкова олія попереджає рак

Американський вчений із Монельського Центру Хімічних Відчуттів (Monell Chemical Senses Center) Пол Бресніл з"ясував, що оливкова олія втамовує головний біль так само, як і анальгін.

У своїй публікації в журналі Nature Бресніл пише, що олія класу "преміум" має велику кількість сполуки олеканталу, яка чинить на організм дію аналогічну ібупрофену.

"Олекантал пригнічує активність ферменту циклооксигенази, який провокує виникнення запального процесу і больову реакцію. Однак, 50 грамів оливкової олії чинять 10% від дії ібупрофену, а вживання 500 мілілітрів - це забагато, тому про цілковиту заміну медикаменту олією говорити рано", - зазначив вчений.

Одначе, команда лікарів-учених під керівництвом Бресніла вважає, що регулярне пригнічення циклооксигенази натуральною оливковою олією може стати ефективною профілактикою деяких форм раку, захворювань серця та судин і хвороби Альцгеймера.

Гастроентеролог та дієтолог Світлана Юц каже, що дослідженнями з користі оливкової олії радянські вчені займалися ще у 50-их роках.

"Тоді постало питання, чому люди із Середземномор"я живуть довше, менше страждають на ожиріння, менше хворіють на рак, ніж люди Радянського Союзу? Звісно відмінне від нашого харчування, але основним інгредієнтом стала саме олива, якою заправляють супи й салати, на ній смажать м"ясо", - пояснила лікарка.

Оливкова олія має мононасичений жир, він корисний для серця, оскільки зменшує рівень негативного холестерину. Вона насичена антиоксидантами, що нейтралізують дію вільних радикалів, які є основними чинниками появи раку і серцевих захворювань.

"Салат зі свіжих овочів, заправлений оливковою олією, не просто лікувальний, він зберігає молодість. Менше з тим, ця олія також є чудовою профілактикою виразки шлунку", - сказала С.Юц.

Нагадаємо, що Незалежний центр експертиз "ТЕСТ" нещодавно оголосив список найякіснішої оливкової олії на українському ринку.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Оливкова олія попереджає рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути