Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 11:23

Оливкова олія лікує від головного болю

Оливкова олія лікує від головного болю

Американські вчені вважають, що з головним болем потенційно може справитися свіжовіджата і високоочищена (клас преміум) оливкова олія. Згідно з публікаціями в журналі Nature така оливкова мало містить велику кількість з"єднань, названих олекантал (oleocanthal), які діють на організму людину схоже з ібупрофеном, дуже популярним в багатьох країнах світу анальгетиком.

Олекантал, також як і ібупрофен, пригнічує активність ферменту циклооксигенази (ЦОГ), який "запускає" запальний процес і ініціює властиву йому больову реакцію.

Згідно з розрахунками учених, щоденне вживання 50 грамів оливкової олії класу преміум відповідає 10% доз ібупрофена, що рекомендується для усунення болю, у дорослої людини. Оскільки 500 мл оливкового масла в добу це явно перебір, серйозно говорити про заміну ібупрофена на цей продукт в лікуванні головного болю не доводиться.

Інша справа, можливо, саме здатністю оливкового масла пригнічувати активність ЦОГ слід пояснити користь середземноморської дієти для серця.

І ще, регулярне придушення активності ЦОГ саме натуральним продуктом може бути корисним у профілактиці деяких форм раку, захворювань серця і судин, зокрема що характеризуються підвищеним згортанням крові, хвороби Альцгеймера. Адже раніше була встановлена здатність лікарських інгібіторів ЦОГ (того ж ібупрофена або аспірину) профілактично діяти відносно вищеназваних захворювань, повідомляє Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Оливкова олія лікує від головного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути