четвер, 20 вересня 2012 12:40

Норвезькі підлітки розповіли про своє життя після "бійні Брейвіка"
12

Ілва Швенке, 15 років: «Щоранку я думаю про своє життя - іноді про те, що вже зробила, іноді - про майбутнє. Якщо є якась думка, яка стирчить у мене в голові, як скалка, - це думка, що той день міг стати для мене останнім. Тепер, коли я їду в машині, я думаю: вантажівка в сусідньому ряду може різко звернути на нашу смугу, і я загину раніше, ніж зрозумію, що відбувається. А ще я більше не вірю незнайомцям. Не боюся їх, просто мені здається, що щось може трапитися. Але я намагаюся дивитися на все позитивно. Що б не сталося в минулому, це вже сталося ».
Фото: Фото: Esquire
Олександр Сандберг, 16 років: «Через якийсь час після 22 липня я зрозумів, що повинен змусити себе думати про щось інше. Я часто думаю про те, як несправедливо влаштований світ і що можна зробити з цим. А ще я зрозумів, яка важлива для мене сім'я. Зараз мені здається, що я майже повернувся до свого нормального стану. Я ніколи не розглядав те, що трапилося 22 липня, як атаку особисто на мене, і тому сьогодні у мене немає особливих страхів ».
Іда Кароліна Брохольм, 21 рік: «Мені було нелегко повернутися в рідне містечко, тому що я ж була« тією дівчиною, яка була в Утейе ». Але мені допомогли, зараз все інакше. Іноді я відчуваю, що заблукала у власних спогадах. Я закриваю очі і бачу той день, коли я втратила тих, кого любила. Я добре пам'ятаю ніч напередодні 22 липня: я сиділа в наметі з трьома хлопчиками, і вони хором співали мені колискові. Одного з них більше немає ».
Ейвінд Ріндален, 23 роки: «Те, що відбувається сьогодні - те почуття єдності, яке нас пов'язує, - змушує багатьох думати, що він, ця людина, ніколи не був таким же, як ми. Але він був одним з нас, я знаю. Зараз, після 22 липня, я пообіцяв собі, що буду робити усе можливе, щоб Норвегія була вільною, демократичною і максимально різною. Якщо ультраправі вважатимуть мене зрадником, для мене відтепер це буде компліментом ».
Ейрін Крістін Кьер, 20 років: «До осені мої рани загоїлися, а от з головою стало коїтися недобре. Я відчувала всередині порожнечу і втому. Вперше я заплакала в грудні. Мені ставало страшно, якщо починав дзвонити телефон, якщо я бачила поліцейських ... Потім мені почали снитися ті, хто загинув на острові. У цих снах ми робили найзвичайніші речі - гуляли і все таке. Я прокидаюся після таких снів - і я щаслива ».

Норвезький фотограф Андреа Йестванг (Andrea Gjestvang) зробила серію фотографій підлітків, які вижили після бійні, влаштованої Андерсом Брейвіком в молодіжному таборі на острові Утейа, в Норвегії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвежці опублікували особисту переписку терориста Брейвіка

В ході фотосесії вона розпитала молодих людей про те, як вони живуть сьогодні, переживши таку страшну подію.

Багатьом із постраждалих немає і 19-ти. З моменту трагедії життя для них круто змінилася. Багатьом належить змиритися з каліцтвами, які завжди будуть нагадувати про незвичний для мирної Норвегії акт масового насильства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вбивство 77 осіб Брейвіку дали 21 рік в'язниці

Про свої переживання і подальше життя юні норвежці розповіли Андреа.

Зараз ви читаєте новину «Норвезькі підлітки розповіли про своє життя після "бійні Брейвіка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути