Ексклюзиви
субота, 31 травня 2008 14:16

Нікотинової залежності немає, бажання курити — тільки в голові

Кожного року 31 травня відзначається Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням. Те, що з ним потрібно боротися, ясно, як божий день. За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ), із тютюновим димом пов"язано близько 90% всіх випадків раку легенів і 25% серцево-судинних захворювань — основних причин смертності в країні, а крім того, 75% хронічних бронхітів, імпотенція і безліч інших недуг. Тому в усьому світі і приймаються всілякі конвенції з боротьби із сизим змієм.

Поки що в антитютюновій війні наша держава терпить поразку. Підтвердження цього — динаміка статистики кількості людей, що палять, в країні. Якщо за даними Національного репрезентативного дослідження, яке проводив Інформаційний Центр з Проблем Алкоголю і Наркотиків, у 2000-му році в Україні палило 58% чоловіків і 14% жінок, то в 2008-му, за даними Коаліції громадських організацій і ініціатив "За Україну, вільну від тютюнового диму", цей показник вже складав 67% чоловіків (найвищий показник серед країн Європи) і 20% жінок (найвищий показник серед країн СНД).

Одна з найгірших ознак поразки в "справі тютюну" — тенденція до помолодіння курців. За даними опитування Українського інституту соціологічних досліджень ім. Яременка, проведеного в 2006 році, палити наші підлітки починають з 11 років. В Україні порятунок тих, що палять — справа рук самих курців: медиків, що займаються виведенням із нікотинової залежності, в поліклініках немає, є вони тільки в приватних медцентрах і просять за свої послуги немало.

Що допомогло кинути курити нашим зіркам?

Павлу Зіброву — слово. Народний артист палив зі шкільної лави. Зав"язав зі шкідливою звичкою шість років тому, бо дав слово рідній людині. "Мати перед смертю попросила мене не палити, — згадує співак, — і я дав їй слово більше не "диміти". А щоб менше тягнуло, я віддав свою улюблену запальничку першому зутрічному".

Коментар. Такий спосіб ефективний для людей, у яких в житті є щось святе. Для когось це мати, для когось — дитина, кохана людина. Якщо дати їм клятву, це спрацьовує. Але якщо людина готова "все віддати", це не його шлях.

Гарику Кричевському — перебір. Виконавець "блатних" пісень не розлучався з пачкою сигарет 11 років. Кинув від перебору нікотину. "На записі одного з альбомів я дуже багато палив. Сигарета за сигаретою, декілька пачок на день. І воднораз мені стало ніяково і я просто відчув, що остання сигарета була зайвою. Ніякої ломки і опухання вух не було і ні у кого з моїх знайомих, які кидали палити, теж, все це міф".

Коментар. Спосіб "перебору" потрібно узяти на замітку батькам, охочим відучити чадо палити. Правильно ця процедура проводиться так: застукавши на гарячому, узяти сина (дочку) за руку, відвести в затишне місце і примусити палити у вашій присутності сигарету за сигаретою. Фрази для озвучування процесу: "Пали, пали, напалюйся", "Тепер ти зрозумів? Щоб більше ніколи!" і т.п."

Лесю Подерв"янському — абстракція. Кинути палити дуже легко, стверджує письменник, головне хотіти цього і уміти абстрагуватися. "Ніякої фізичної залежності немає, бажання палити — тільки в голові. — говорить автор соромливої версії "Гамлета" — Тому в ту хвилину, коли хочеться узяти сигарету, досить абстрагуватися, подумати про хороше. Сила волі тут ні при чому, це просто психотехніка. Через тиждень бажання палити зникає".

Коментар. Позитив — кращі ліки від стресу. Цей прийом використовується і в психотерапевтичній техніці, коли у момент потягу до сигарети людина відволікається на малюнок, медитацію з уявленням природи, свого улюбленого місця, неба. Для зміцнення ефекту на піці цих переживань психотерапевт може несподівано пустити в обличчя струмінь тютюнового диму. Тоді людина краще розуміє, яка це гидота, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Нікотинової залежності немає, бажання курити — тільки в голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути