четвер, 24 липня 2008 10:59

Нідерландські біологи виявили лікувальні властивості слини

Нідерландські біологи виявили лікувальні властивості слини

У Нідерландах біологи виокремили з людської слини речовину, що значно прискорює загоєння ран. Нове відкриття може допомогти у створенні ліків для страждаючих хронічними виразками і в лікуванні опіків. Результати дослідження опубліковані в FASEB Journal.

"Ми сподіваємося, що наше відкриття, кінець кінцем, принесе користь людям, які страждають від невиліковних ран, таких як виразки на ногах або діабетичні виразки, а також поранення і опіки", - говорить провідний автор дослідження Менно Удхофф (Menno Oudhoff).

Під час дослідження учені вивели в чашках культуру клітин людського епітелію з внутрішньої сторони щоки. Потім вони нанесли штучну рану на клітинну плівку, що утворилася. Після цього одну культуру клітин помістили в ізотонічний розчин без сторонніх домішок, а іншу - в людську слину. Через 16 годин дослідники виявили, що в чашці із слиною "рана" повністю затягнулася, тоді як в чашці з розчином залишилася відкритою. З цього виходило, що слина містить речовину, що прискорює загоювання ран.

Учені розділили слину на компоненти, протестували їх і з"ясували, що за загоєння ран відповідає білок гистатін. "Це дослідження дозволяє пояснити не тільки те, чому тварини зализують рани, але також і те, чому рани в роті, наприклад, після видалення зубів, гояться швидше, ніж на шкірі. Це також показує нам шлях до створення нових ліків", - відзначає головний редактор FASEB Journal Джеральд Вайсман (Gerald Weissmann).

Лікувальні властивості є і у собачої слини, яка містить антисептик лізоцим. Вона справляється з інфекцією не гірше, ніж лікарські препарати. Собаці досить вилизати садно або поріз, щоб прискорити процес загоєння у багато разів, повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Нідерландські біологи виявили лікувальні властивості слини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути