середа, 03 листопада 2010 10:01

Незрячим повертають зір, вживлюючи мікрочіп в око

Незрячим повертають зір, вживлюючи мікрочіп в око

Вчені розробили світлочутливий мікрочіп, імплантація якого під сітківку ока дозволяє повернути зір людям, які страждають на сліпоту через дегенерацію світло- і кольорочутливих клітин сітківки.

Серед 11 пацієнтів, на яких було випробувано розробку вчених з Університету Тюбінгена в Німеччині, 5 отримали можливість після 15 років повної сліпоти розрізняти джерела світла і великі світлі об'єкти, повідомляє РІА Новости.

Три добровольці, які погодилися на впровадження імпланту в область макули - центральної плями на сітківці, що дає "картинку" з найбільш високою роздільною здатністю, - після тижня тренувань почали розрізняти форми об'єктів.

Один з учасників тестування імплантів через два тижні після операції з імплантації мікрочіпа почав розрізняти більш складні форми - різні типи фруктів, обриси власної руки, час, що показується стрілками годинника з великим циферблатом і навіть букви.

Мікрочіп є мікросхемою розміром 3х3 міліметри. На ній розташовані 1,5 тисячі світлочутливих елементів. Саме вони посилають набори імпульсів до нервових клітин, сполучених з головним мозком. Для цього імплант впроваджується під сітківку ока, а не на неї, як це передбачалося робити в більш ранніх поколіннях подібних пристроїв.

Власники вживленої мікросхеми поки змушені носити спеціальні окуляри для фокусування зображення. Крім того, імплант потребує зовнішнього живлення, яке здійснюється за допомогою виведеного на поверхню кабелю. Цей же контакт з мікрочіпом дозволяє його власникам налаштувати контрастність і яскравість зображення.

"Під час нашого дослідження один з пацієнтів заново відкрив свою власну руку і був вражений, побачивши її вперше після довгих років сліпоти", - сказав Еберхарт Зреннер (Eberhart Zrenner) керівник очного відділення в медичному центрі Тюбінгенського університету.

Однак, розробка німецьких учених здатна повернути зір далеко не всім сліпим людям. Так, вона не допоможе пацієнтам, що осліпли через пошкодження зорового нерва або відповідної області головного мозку.

Нині учені продовжують експерименти з розробленим ними мікрочіпом, підбираючи найкращу позицію для його розміщення під сітківкою. Крім того, описані в публікації мікрочіпи потребують заміни, оскільки виготовлені з не повністю сумісних з людським організмом матеріалів. Вчені вже готують нове покоління приладів, здатне перебувати всередині людського тіла постійно.

Зараз ви читаєте новину «Незрячим повертають зір, вживлюючи мікрочіп в око». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути